07.10.2020 08:10
LONDON, 6. listopada 2020. (Hina/Reuters) - Europske vlade moraju biti oprezne pri trošenju rekordnih iznosa na koronakrizi, tvrdi izvršni direktor njemačkog osiguravatelja Allianza, nagađajući da bi se mnogi građani mogli naljutiti zbog velikih računa.
Pandemija koronavirusa potaknula je vlade diljem svijeta da se zaduže kako bi pomogle gospodarstvu, poboljšale zdravstvenu skrb i sačuvale milijune radnih mjesta. Puno kompanija-zombija opstaje zahvaljujući državnom novcu dok su se mnoga kućanstva pokazala otpornijima no što su neki mislili, kazao je Baete Vijeću izvršnih direktora Wall Street Journala.

Političari troše rekordne iznose novca, naglasio je čelnik Allianza, i to je po njemu problem koji bi jednog dana mogao naštetiti društvenoj koheziji.„Naši su ljudi očito pametniji od političke klase, kažem to uz dužno poštovanje, jer netko će morati platiti račun“, kazao je Baete. „Kako funkcionira društvo u kojem dio društva troši više od svojih mogućnosti, a drugi bi to trebao platiti? Polarizacija je vrlo važan problem“, rekao je. „Dakle, moramo biti vrlo oprezni. Ne vjerujem da je ovo pitanje samo ekonomske prirode, posrijedi je zapravo pitanje društvene kohezije“, dodao je. Mnoga financijska tržišta po njegovim riječima trenutno djeluju iracionalno, dijelom i zbog viška likvidnosti i tržišne strukture. Allianz izbjegava rizik u svom vlasničkom portfelju, ističe Baete.

Predsjednica španjolske financijske kompanije Santander Ana Botin rekla je da su pred nama teška vremena s obzirom da svijet ulazi u drugi val koronakrize, a postoji i mogućnost trećeg vala. „Brine me ono što slijedi, mogući ulazak u drugi val, potencijalno i u treći u nekom trenutku, kada bi stvari mogle postati puno teže“, rekla je Botin. „Zato moramo biti jako oprezni da ne povučemo poticaje ili podršku prerano. Istodobno mislim da je vrlo važno podržati tvrtke koje zaslužuju ostati na životu a ne jednostavno dijeliti svima jednako", rekla je. Treba podržati i srednja poduzeća, naglasila je.

Plinsko postrojenjeZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Vlada je na sjednici u četvrtak s ciljem povećanja sigurnosti opskrbe plinom, donijela odluku o izgradnji plinovoda Zlobin - Bosiljevo i povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje, pri čemu ukupna vrijednost ulaganja doseže 180 milijuna eura.

SPLIT, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Storylines residential ships i splitski Brodosplit potpisali su ugovor o gradnji prvog svjetskog ekološki održivog rezidencijalnog broda, vrijednog 1,5 milijardi američkih dolara, priopćeno je iz te kompanije iz Miamija.

ZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Kako bi očuvala proizvodnju mlijeka na svom otkupnom području, tvrtka Dukat podići će, po sedmi put u ovoj godini, otkupnu cijenu mlijeka, pa će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru mlijeka svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Istraživanje trendova o plaćama i dodatnim naknadama na hrvatskom tržištu, koje je provela tvrtka Manpower, pokazalo je da je većina poslodavaca, 60,5 posto ispitanih, unatoč krizi povećala plaće i naknade u prvom polugodištu, no i da dodatno ne motiviraju zaposlenike transformativnim edukacijama i obukama.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Udruga Glas poduzetnika (UGP) u srijedu je upozorila na nestabilnu situaciju na tržištu plina i nova poskupljenja, apeliravši na hitnu intervenciju vlade i resornog ministarstva, a u slučaju nepronalaska adekvatnog rješenja, najavila je i prosvjed na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.