07.10.2020 08:19
LONDON, 6. listopada 2020. (Hina/Reuters) - Programi pomoći koje je Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao kako bi zemljama pomogao prevladati koronakrizu osudit će mnoge među njima na višegodišnje mjere štednje, upozorile su vodeće svjetske dobrotvorne i društvene organizacije.
Važeći programi MMF-a zahtijevat će od 80 zemalja da u razdoblju od 2021. do 2023. provode mjere štednje prosječne vrijednosti 3,8 posto njihovog godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP), upozorile su skupine u pismu upućenom netom pred godišnje sastanke MMF-a i Svjetske banke.

Buduća fiskalna konsolidacija iziskivat će gotovo pet puta više novca no što je dodijeljeno u ovogodišnjim paketima za prevladavanje pandemije Covida-19, procjenjuje u analizi Europska mreža za dugovanje i razvoj (EURODAD), jedna od potpisnica pisma. Više od polovine predviđenih mjera konsolidacije, koje odgovaraju dva posto BDP-a, bit će provedeno sljedeće godine, dodali su. Javni dug povećat će se do 2023. u približno 56 zemalja, a 30 zemalja bit će primorano vjerovnicima platiti dodatne iznose, ekvivalentne njihovim paketima pomoći za 2020. za prevladavanje Covida-19, budući da troškovi servisiranja dugova rastu iz godine u godinu.

"U 46 zemalja za koje su podaci dostupni, mjere štednje koje će se provoditi u razdoblju od 10 godina smanjit će njihove javne rashode s 25,7 posto BDP-a, na 23 posto u razdoblju od 2020. do 2030.", navodi se u analizi. Stoga organizacije u pismu apeliraju na MMF da "smjesta prestane zagovarati štednju u svijetu".

MMF je dodijelio nezapamćene pakete pomoći zemljama koje su zatražile hitno financiranje u uvjetima recesije u globalnom gospodarstvu, povezane s mjerama suzbijanja pandemije i zatvaranja gospodarstva. Pomoć je dosad zatražilo više od 100 zemalja a MMF je omogućio dvostruko veću dostupnost programu hitnih kredita i instrumentu hitnog financiranja i očekuju da će potražnja za pomoći dosegnuti oko 100 milijardi dolara. MMF-ov odbor u ponedjeljak je odobrio i drugu šestomjesečnu tranšu pomoći u servisiranju duga za 28 zemalja članica u sklopu Zaklade za ograničavanje posljedica katastrofa i pomoć u katastrofama.

Zaklada je već osigurala preko 30 milijardi dolara pomoći i podupire produljenje inicijative grupe G20 za obustavu servisiranja dugova više od 70 najsiromašnijih zemalja svijeta i na iduću godinu. „Tamo gdje je dug neodrživ, treba ga restrukturirati - što prije, to bolje", napisala je prošlog tjedna na blogu šefica MMF-a Kristalina Georgieva.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa