06.10.2020 07:46
ZAGREB, 5. listopada 2020. (Hina) - Od ukupno 100 izdavatelja koji su predali revidirani godišnji izvještaj za 2019. godinu, 70 posto ima pozitivno mišljenje revizora, a 30 posto modificirano, pokazali su podaci iz godišnje analize Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) objavljene u ponedjeljak.
Kod modificiranih mišljenja, njih 90 posto se odnosi na mišljenje s rezervom (27 izdavatelja), sedam posto na suzdržano mišljenje (2 izdavatelja), a tri posto na negativno mišljenje (1 izdavatelj). Iz Hanfe napominju i kako je dodatno utvrđeno da 53 posto izdavatelja koji su predali revidirani financijski izvještaj za 2019., u izvješću revizora imaju uključen odjeljak za isticanje pitanja, dok je prethodne godine taj postotak iznosio tek 36 posto. Također, kod 19 posto izdavatelja se ističe značajna neizvjesnost u vezi s vremenski neograničenim poslovanjem.

Rast broja izdavatelja s pozitivnim mišljenjem

Hanfina analiza je pokazala i kako je porastao broj izdavatelja vrijednosnih papira uvrštenih na Službeno tržište Zagrebačke burze koji su dobili pozitivno revizorsko mišljenje za revidirana godišnja financijska izvješća za 2019. Naime, pozitivno mišljenje revizora na godišnje financijske izvještaje za 2019. u segmentu Službeno tržište dobio je 21 izdavatelj, u odnosu na njih 19 godinu ranije, što je rast od 10,5 posto. Modificirano mišljenje u tom segmentu tržišta dobila su četiri izdavatelja, dok ih je lani bilo šest.

Iz Hanfe podsjećaju da je stupanjem na snagu Zakona o tržištu kapitala u srpnju 2018. Hanfa postala ovlaštena nadzirati objavu financijskih informacija izdavatelja uvrštenih na uređeno tržište Zagrebačke burze, odnosno nadzirati sastavljaju li izdavatelji svoje financijske izvještaje u skladu s relevantnim izvještajnim okvirom (MSFI). Temeljem toga, Hanfa je prošle godine izvršila inicijalnu provjeru izvješća te nastavlja provoditi redovne godišnje analize.

Godišnja analiza Hanfe pokazala je da je dobar rezultat zabilježen u segmentu Vodećeg tržišta Zagrebačke burze, na kojem su svi izdavatelji dobili pozitivno mišljenje revizora za objavljene godišnje financijske izvještaje za 2019., isto kao i godinu ranije. S obzirom da je riječ o najzahtjevnijem tržišnom segmentu kada su u pitanju zahtjevi postavljeni pred izdavatelja, osobito u pogledu transparentnosti, "analiza je potvrdila visoku kvalitetu objavljenih informacija te veliku transparentnost prema ulagateljima i javnosti čime su izdavatelji u toj kategoriji dobar primjer svim sudionicima na tržištu kapitala", ističu iz Hanfe.

Napominju i kako su izdavatelji čiji su vrijednosni papiri uvršteni u Službeno i Vodeće tržište Zagrebačke burze osim obaveza koje moraju ispuniti prema Zakonu o tržištu, dužni ispuniti i dodatne uvjete definirane pravilima Zagrebačke burze, te je riječ o zahtjevima koji trebaju osigurati višu razinu transparentnosti i kvalitete informacija. U segmentu Redovnog tržišta koje obvezuje izdavatelja na dostavu samo informacija propisanih Zakonom o tržištu kapitala, bez dodatnih zahtjeva koji su propisani pravilima Zagrebačke burze, broj izvještaja s pozitivnim mišljenjem je smanjen - s lanjskih 48, na 44 izvještaja u ovoj godini. Modificirano mišljenje u tom segmentu tržišta ima 26 izdavatelja, a preostali nisu objavili izvještaj.

Iz Hanfe su pozvali sadašnje i buduće ulagatelje da redovito prate objave propisanih informacija izdavatelja, u okviru kojih su i revidirani godišnji financijski izvještaji. Svrha objavljivanja važnih informacija o izdavateljima je da budu javno dostupne svima kako bi ulagatelji mogli donijeti informiranu odluku o ulaganju. Iz Hanfe su poručili da će sukladno svojim ovlastima i ubuduće redovito nadzirati objavu svih propisanih informacija izdavatelja te poduzimati sve potrebne korake u cilju povećanja transparentnosti i povjerenja u hrvatsko tržište kapitala.

dioniceZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - IT tvrtka Span svrstana je među tri najbolje europske tvrtke koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, za što je dobila i nagradu Europske komisije, Federacije europskih burzi i Udruženja europskih izdavatelja, izvijestili su u petak iz Spana.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Procjena je da desetak tisuća ljudi u Hrvatskoj plaća 'zaključani' sadržaj u online medijima, a Hrvatska je s udjelom od 8 posto na posljednjem mjestu od 20 država EU u kojima čitatelji plaćaju za vijesti, pokazuje istraživanje Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP). 

NEW YORK, 2. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki farmaceutski div Pfizer najavio je u petak da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Europi kako bi nadomjestio izgubljeni prihod nakon isteka patenata za neke lijekove i pad prodaje cjepiva protiv covida-19. 

HALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.