05.10.2020 07:49
ZAGREB, 2. listopada 2020. (Hina) - Dionice hotelsko-turističkih tvrtki Vis i Modra špilja u većinskom vlasništvu mirovinskih fondova i pod upravljanjem PBZ Croatia osiguranja, uvrštene su na Redovito tržište Zagrebačke burze (ZSE), nakon više od četiri godine što su te tvrtke bile u stečaju, izvijestili su u petak iz PBZ Croatia osiguranja.
Te su dionice na Redovito tržište ZSE-a uvrštene 1. listopada, nakon što je Hanfa 17. rujna odobrila prospekte u vezi s uvrštenjem njihovih redovnih dionica, a njima se, kako ističu iz tog mirovinskog fonda, počinje trgovati 5. listopada.Podsjećaju da je prodaja tvrtki Vis i Modra Špilja objavljena početkom 2017., da bi u rujnu te godine mirovinski fondovi pod upravljanjem PBZ Croatia osiguranja izabrani za najboljeg ponuditelja, te su kajem 2019. i dokapitalizirali Vis s 33,1 milijuna kuna za 73,4 posto udjela u vlasništvu, a Modru Špilju d.d. sa 29,9 milijuna kuna za 91,6 posto udjela u vlasništvu. 

"Stečajni postupak nakon više od četiri godine za obje te hotelske kuće konačno je završen u prosincu 2019. isplatom svih potraživanja prema stečajnom planu. Mirovinski fondovi pod upravljanjem PBZ Croatia osiguranja time su postali većinski vlasnici, imenovane su i uprave i nadzorni odbori, a novi vlasnici su se obvezali na investicijski ciklus u obje tvrtke u ukupnom iznosu od 181,9 milijuna kuna", ističu iz tog fonda.

Direktor tvrtki Vis i Modra špilja Edo Bogdanović ističe da je uvrštenje dionica veliki korak prema stvaranju stabilnog poslovanja hotelskih tvrtki na otoku Visu, što će biti važno i za lokalnu zajednicu kroz zapošljavanje stanovništva, povećanje kvalitete smještajnih kapaciteta i usluge te očekivanog dolaska novih gostiju.

Predsjednik Uprave PBZ Croatia osiguranja Dubravko Štimac naglašava pak da je zadovoljan što su preuzimanjem većinskog vlasništva u te dvije hotelske kuće u dugogodišnjim stečajnim postupcima stvorene dvije tvrtke uvrštene na Burzu. "Uvjereni smo da će se značajno unaprijediti poslovanje navedenih tvrtki i stvoriti nova vrijednost za članove obveznih mirovinskih fondova PBZ Croatia osiguranja kao i za ostale dioničare, zaposlenike i širu zajednicu. Očekujemo da će Uprava na čelu s Bogdanovićem i Nadzorni odbor voditi ove dvije tvrtke prema rastu prihoda i efikasnosti poslovanja usprkos trenutnoj izazovnoj situaciji u turizmu", poručio je Štimac.

stanoviZAGREB, 23. svibnja 2022. (Hina) - Zbog uvođenja obveze ugradnje solara za proizvodnju struje u sve nove stambene zgrade, ionako visoka cijena novogradnje u Hrvatskoj dodatno će porasti, potvrđeno je iz više izvora u graditeljskoj branši, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

ZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Otvoren je predstečajni postupak za Brodosplit d.d., potvrđeno je Hini u petak iz te kompanije. 

ZAGREB, 23. svibnja 2022. (Hina) - Crikvenička hotelijerska tvrtka Jadran očekuje ove sezone nastavak dobrih poslovnih rezultata, čemu će pridonijeti i ostvarenje investicijskih zahvata početih prije pandemije, ističe član Uprave Jadrana Ivan Safundžić, koji će s članom Uprave Miroslavom Pelkom voditi tu tvrtku nakon odlaska predsjednika Gorana Fabrisa. 

ZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.