05.10.2020 07:43
BRUXELLES, 2. listopada 2020. (Hina/Reuters) - Blaži propisi koji vladama članica Europske unije dopuštaju da financijski pomažu kompanijama u svladavanju posljedica koronakrize mogli bi ostati na snazi do sredine 2021., kazala je u petak povjerenica EU-a Margrethe Vestager.
Europski propisi o državnoj pomoći jamče ravnopravno natjecanje na unutarnjem tržištu EU-a a Komisija ih je ublažila u ožujku kako bi omogućila državnu pomoć kompanijama pogođenima koronakrizom. Vestager je do sada odobrila gotovo 3.000 milijardi eura državne pomoći, od čega 54 posto otpada na Njemačku, a 14 posto na Francusku i Italiju.

"Osjećat ćemo posljedice krize još neko vrijeme i zato predlažemo da se Privremeni okvir produlji do sredine iduće godine i prilagodi kontinuiranim potrebama kompanija, uz paralelnu zaštitu jedinstvenog tržišta EU-a", objasnila je u priopćenju povjerenica EU-a.

Predložila je da blaži propisi ostanu na snazi do 30. lipnja iduće godine kako bi se vladama omogućilo da kompanijama pomognu snositi fiksne troškove koje njihovi prihodi ne pokrivaju. Vlade bi ujedno dobile više vremena za prodaju vlasničkih udjela u kompanijama na temelju neovisnih procjena njihove vrijednosti.  

Prije no što donese odluku o produljenju koronaprograma, Komisija će tražiti povratne infomacije zemalja EU-a.

AUTOWASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa

HONG KONG, 26. svibnja 2022. - Grupa Lenovo ostvarila je rekordne rezultate u poslovnoj 2022. godini, zahvaljujući snažnom rastu prihoda u svim poslovnim sektorima i dobiti, usprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, objavila je kompanija u četvrtak. 

LONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila.