17.09.2020 22:25
LUXEMBOURG/ZAGREB, 17. rujna 2020. (Hina) - Godišnja stopa inflacije u Europskoj uniji bila je u kolovozu upola slabija nego u srpnju, u eurozoni se spustila u negativno područje, a u Hrvatskoj je pad cijena na godišnjoj razini nastavljen peti mjesec zaredom, pokazalo je izvješće Eurostata.
Godišnja stopa inflacije u EU, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), smanjila se u kolovozu na 0,4 posto, sa srpanjskih 0,9 posto, izvijestio je Eurostat, podsjećajući da su i u prošlom mjesecu vlade nastavile ublažavati mjere suzbijanja koronavirusa. U usporedbi s kolovozom 2019., godišnja stopa inflacije u EU pala je za puni postotni bod.

U eurozoni je godišnja stopa inflacije u kolovozu iznosila minus 0,2 posto, zaronivši u negativno područje prvi put od svibnja 2016. godine, čime je Eurostat potvrdio preliminarnu procjenu. U srpnju potrošačke su cijene na godišnjoj razini porasle 0,4 posto. Godinu dana ranije godišnja inflacija u eurozoni iznosila je jedan posto.

Najveći su uteg u eurozoni opet bile cijene energenata, koje su smanjile godišnju stopu inflacije u kolovozu za 0,77 postotnih bodova.Pozitivan doprinos pružile su cijene hrane, alkoholnih pića i duhana, s 0,33 postotna boda, a slijede usluge, s 0,3 postotna boda, navodi se u izvješću.

Pad cijena u 13 zemalja EU-a

Ukupno je 13 zemalja EU-a u kolovozu bilježilo negativne stope inflacije, nasuprot njih osam u mjesecu ranije, pokazalo je Eurostatovo izvješće. Najviše su u kolovozu na godišnjoj razini pale cijene na Cipru, za 2,9 posto. Slijede Grčka i Estonija s padom potrošačkih cijena za 2,3 odnosno 1,3 posto. Potrošačke cijene u Hrvatskoj u kolovozu su na godišnjoj razini smanjene za 0,4 posto, nakon 0,6-postotnog pada u mjesecu ranije.

Pad cijena na godišnjoj razini tako je nastavljen peti mjesec zaredom, pokazuje izvješće Eurostata. U kolovozu prošle godine godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj iznosila je 0,6 posto. Najvišu godišnju stopu inflacije imala je u kolovozu Mađarska, od četiri posto. Slijede Poljska i Češka s 3,7 odnosno 3,5 posto, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa