11.09.2020 07:46
LONDON, 10. rujna 2020. (Hina/Reuters) - Mastercard je objavio da gradi platformu koja će središnjim bankama omogućiti virtualno testiranje digitalnih valuta.

Facebookov projekt izdanja digitalne valute libre potaknuo je središnje banke da razmotre mogućnost izdavanja digitalnih verzija službenih valuta."Nova platforma podržava središnje banke u donošenju odluka, kako danas tako i u budućnosti, o trasiranju razvoja lokalnih i regionalnih gospodarstava", rekao je izvršni potpredsjednik za digitlanu imovinu i blockchain proizvode u Mastercardu Raj Dhamodharan. Platforma omogućuje simulaciju izdavanja, distribucije i razmjene digitalnih verzija službenih valuta među bankama, pružateljima financijskih usluga i potrošačima, priopćio je Mastercard.

Inovativne kompanije već koriste kontrolirana regulatorna okruženja za testiranje novih usluga plaćanja koje nude financijsko-tehnološke tvrtke, napominje Reuters. Središnje banke tek su počele razmatrati mogućnost izdanja digitalnih valuta, a britanska središnja banka sugerirala je prošlog tjedna da se prije takve eventualne odluke usvoje odgovarajući globalni propisi.

Plinsko postrojenjeZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Vlada je na sjednici u četvrtak s ciljem povećanja sigurnosti opskrbe plinom, donijela odluku o izgradnji plinovoda Zlobin - Bosiljevo i povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje, pri čemu ukupna vrijednost ulaganja doseže 180 milijuna eura.

SPLIT, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Storylines residential ships i splitski Brodosplit potpisali su ugovor o gradnji prvog svjetskog ekološki održivog rezidencijalnog broda, vrijednog 1,5 milijardi američkih dolara, priopćeno je iz te kompanije iz Miamija.

ZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Kako bi očuvala proizvodnju mlijeka na svom otkupnom području, tvrtka Dukat podići će, po sedmi put u ovoj godini, otkupnu cijenu mlijeka, pa će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru mlijeka svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Istraživanje trendova o plaćama i dodatnim naknadama na hrvatskom tržištu, koje je provela tvrtka Manpower, pokazalo je da je većina poslodavaca, 60,5 posto ispitanih, unatoč krizi povećala plaće i naknade u prvom polugodištu, no i da dodatno ne motiviraju zaposlenike transformativnim edukacijama i obukama.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Udruga Glas poduzetnika (UGP) u srijedu je upozorila na nestabilnu situaciju na tržištu plina i nova poskupljenja, apeliravši na hitnu intervenciju vlade i resornog ministarstva, a u slučaju nepronalaska adekvatnog rješenja, najavila je i prosvjed na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.