08.09.2020 07:08
ZAGREB, 7. rujna 2020. (Hina) - Raiffeisen Invest pokreće fond Raiffeisen Sustainable Mix, temeljen na konceptu održivog razvoja, čija početna ponuda kreće danas, izvijestili su u ponedjeljak iz Raiffeisen banke (RBA).
"U razdoblju od 7. rujna do 6. listopada 2020. godine trajati će početna ponuda fonda Raiffeisen Sustainable Mix. To je ujedno prvi fond u Hrvatskoj koji se temelji na konceptu održivog razvoja, što znači da se prilikom ulaganja, uz financijske aspekte, uzimaju u obzir tri najvažnija kriterija - zaštita okoliša, utjecaj na društvo i socijalni aspekti te korporativno upravljanje", navodi se u priopćenju.

Riječ je o mješovitom otvorenom investicijskom fondu s javnom ponudom pod upravljanjem Raiffeisen Investa, a osim mogućeg financijskog povrata postoji i ekološki i socijalni povrat. Ulaže se samo u kompanije koje ispunjavaju stroge kriterije održivosti, pri čemu se napominje da su i održiva ulaganja također izložena fluktuacijama na tržištima kapitala te su mogući i gubici vrijednosti.

Početna vrijednost udjela prilikom početne ponude iznosi 100 eura te će fond započeti s radom po uspješnom okončanju početne ponude udjela. Fond je denominiran u euroma, a uplate su moguće i u eurima i kunama. Pritom, minimalan ulog iznosi 65 eura ili 500 kuna. Zahtjeve za izdavanje udjela u fondu moguće je podnijeti u svim RBA poslovnicama u kojima su dostupne i detaljnije informacije o fondu, kažu iz RBA.

Predsjednica Uprave Raiffesisen Investa Vesna Tomljenović Čičak u izjavi koja se prenosi u priopćenju kaže da je ulaganje u svrhu održivosti izraz odgovornosti "koju smo kao dio fondovske industrije preuzeli na sebe upravo pokretanjem prvog fonda u Hrvatskoj koji se temelji na poštivanju ekoloških, socijalnih i upravljačkih kriterija prilikom odabira investicija". "Briga za okoliš, održiva energija, rodna ravnopravnosti teme su od izuzetne važnosti te će se kroz fond ulagati u one kompanije i države koji principe održivog razvoja drže od prioritetnog značaja. Upravo pokretanjem ovog fonda građanima i kompanijama u Hrvatskoj pružena je prilika da ulažu u ostvarivanje održive budućnosti“, rekla je Tomljenović Čičak.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAHALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.

ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.