08.09.2020 07:08
ZAGREB, 7. rujna 2020. (Hina) - Raiffeisen Invest pokreće fond Raiffeisen Sustainable Mix, temeljen na konceptu održivog razvoja, čija početna ponuda kreće danas, izvijestili su u ponedjeljak iz Raiffeisen banke (RBA).
"U razdoblju od 7. rujna do 6. listopada 2020. godine trajati će početna ponuda fonda Raiffeisen Sustainable Mix. To je ujedno prvi fond u Hrvatskoj koji se temelji na konceptu održivog razvoja, što znači da se prilikom ulaganja, uz financijske aspekte, uzimaju u obzir tri najvažnija kriterija - zaštita okoliša, utjecaj na društvo i socijalni aspekti te korporativno upravljanje", navodi se u priopćenju.

Riječ je o mješovitom otvorenom investicijskom fondu s javnom ponudom pod upravljanjem Raiffeisen Investa, a osim mogućeg financijskog povrata postoji i ekološki i socijalni povrat. Ulaže se samo u kompanije koje ispunjavaju stroge kriterije održivosti, pri čemu se napominje da su i održiva ulaganja također izložena fluktuacijama na tržištima kapitala te su mogući i gubici vrijednosti.

Početna vrijednost udjela prilikom početne ponude iznosi 100 eura te će fond započeti s radom po uspješnom okončanju početne ponude udjela. Fond je denominiran u euroma, a uplate su moguće i u eurima i kunama. Pritom, minimalan ulog iznosi 65 eura ili 500 kuna. Zahtjeve za izdavanje udjela u fondu moguće je podnijeti u svim RBA poslovnicama u kojima su dostupne i detaljnije informacije o fondu, kažu iz RBA.

Predsjednica Uprave Raiffesisen Investa Vesna Tomljenović Čičak u izjavi koja se prenosi u priopćenju kaže da je ulaganje u svrhu održivosti izraz odgovornosti "koju smo kao dio fondovske industrije preuzeli na sebe upravo pokretanjem prvog fonda u Hrvatskoj koji se temelji na poštivanju ekoloških, socijalnih i upravljačkih kriterija prilikom odabira investicija". "Briga za okoliš, održiva energija, rodna ravnopravnosti teme su od izuzetne važnosti te će se kroz fond ulagati u one kompanije i države koji principe održivog razvoja drže od prioritetnog značaja. Upravo pokretanjem ovog fonda građanima i kompanijama u Hrvatskoj pružena je prilika da ulažu u ostvarivanje održive budućnosti“, rekla je Tomljenović Čičak.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.