07.09.2020 07:49
SPLIT, 4. rujna 2020. (Hina)- Na današnjem ročištu na splitskom Trgovačkom sudu u stečajnom postupku Dalmacijavina utvrđeno je da će Republika Hrvatska kao razlučni vjerovnik biti namirena s oko 13 milijuna  kuna iz sredstava ukupne stečajne mase koja iznosi  oko 68 milijuna kuna.
Stečajni sudac Velimir Vuković je najavio kako će odluku o tomu donijeti sljedećeg tjedna. "Prema prijedlogu stečajne upraviteljice Natalije Mladineo u razdiobi ukupne stečajne mase  razlučnom vjerovniku - Republici Hrvatskoj pripada oko 28 milijuna kuna, ali ukupni troškovi stečajnog postupka koji terete nekretnine pod razlučnim pravom iznose oko 15 milijuna kuna što znači da će namirenje iznositi oko 13 milijuna kuna," rekao je Vuković.

Podsjetio je kako ukupna stečajna masa Dalmacijavina iznosi oko 68 milijuna  kuna. "Preostalih oko 40 milijuna stečajne mase pripada ostalim stečajnim vjerovnicima- radnicima i o tomu će biti odlučivano u nastavku stečajnog postupka. Međutim, sasvim je izvjesno da radnici vjerovnici iz prvog isplatnog reda, čija je tražbina oko 64 milijuna kuna, neće  biti namireni zbog nedostatka sredstava s obzirom na to da se prema odredbama stečajnog zakona prije namirena stečajnih vjerovnika podmiruju obveze stečajne mase, a račun Dalmacijavina u blokadi jer je trenutni gubitak veći od 84 milijuna kuna," objasnio je Vuković.

Predsjednica Nezavisnog sindikata Dalmacijavina  Danica  Stipović izrazila je nezadovoljstvo  takvim prijedlogom razdiobe stečajne mase te tvrtke jer njome radnici kao stečajni vjerovnici ostaju, kako se izrazila, "golih ruku" a država o njima ne brine. "Nakon što stečajni sudac donese rješenje o ovakvoj razdiobi sredstava stečajne mase Dalmacijavina mi ćemo se žaliti - bude li potrebno i europskim sudovima jer znamo da smo u pravu i da nas država mora obeštetiti," poručila je Stipović. Po njezinim riječima Republika Hrvatska, kao razlučni vjerovnik, inscenirala je stečajni postupak i prodala Dalmacijavino u bescjenje.

Zamjenica Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Lendi Pezzi, koja u ovom stečajnom postupku zastupa Republiku Hrvatsku kao  razlučnog vjerovnika, u današnjoj je raspravi  istaknula kako je moralna potreba obeštetiti bivše radnike Dalmacijavina. "Ukupna procijenjena vrijednost imovine Dalmacijavina iznosila je 281 milijun kuna a ta je imovina prodana za oko 30 posto njene vrijednosti. Bilo je 11 pokušaja   te se moglo dogoditi da cijena (prodaje) bude i manja," rekla je Pezzi.  Dodala je kako je proizvodnjom tijekom stečajnog postupka u Dalmacijavinu ostvaren prihod od 148 milijuna kuna te je napunjeno 17 milijuna boca različitih pića.

Stečajna vjerovnica-bivša radnica Dalmacijavina Marija Pijevac u  raspravi je istaknula kakao su radnici u ovom stečajnom postupku prevareni. "Država se prema nama odnosi maćehinski," rekla je Pijevac. Vjerovnica-radnica Mila Palada je  upitala hoće li itko odgovarati za ono što se dogodilo u stečajnom postupku Dalmacijavina te je pozvala Državno odvjetništvo da se angažira u vezi toga. "Ovo što se dogodilo radnicima Dalmacijavina je sramota. Ako se Državno odvjetništvo ne zauzme za nas onda je to ubijanje ljudi i pokapanje živih," ocijenila je  Palada.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.