07.09.2020 07:49
SPLIT, 4. rujna 2020. (Hina)- Na današnjem ročištu na splitskom Trgovačkom sudu u stečajnom postupku Dalmacijavina utvrđeno je da će Republika Hrvatska kao razlučni vjerovnik biti namirena s oko 13 milijuna  kuna iz sredstava ukupne stečajne mase koja iznosi  oko 68 milijuna kuna.
Stečajni sudac Velimir Vuković je najavio kako će odluku o tomu donijeti sljedećeg tjedna. "Prema prijedlogu stečajne upraviteljice Natalije Mladineo u razdiobi ukupne stečajne mase  razlučnom vjerovniku - Republici Hrvatskoj pripada oko 28 milijuna kuna, ali ukupni troškovi stečajnog postupka koji terete nekretnine pod razlučnim pravom iznose oko 15 milijuna kuna što znači da će namirenje iznositi oko 13 milijuna kuna," rekao je Vuković.

Podsjetio je kako ukupna stečajna masa Dalmacijavina iznosi oko 68 milijuna  kuna. "Preostalih oko 40 milijuna stečajne mase pripada ostalim stečajnim vjerovnicima- radnicima i o tomu će biti odlučivano u nastavku stečajnog postupka. Međutim, sasvim je izvjesno da radnici vjerovnici iz prvog isplatnog reda, čija je tražbina oko 64 milijuna kuna, neće  biti namireni zbog nedostatka sredstava s obzirom na to da se prema odredbama stečajnog zakona prije namirena stečajnih vjerovnika podmiruju obveze stečajne mase, a račun Dalmacijavina u blokadi jer je trenutni gubitak veći od 84 milijuna kuna," objasnio je Vuković.

Predsjednica Nezavisnog sindikata Dalmacijavina  Danica  Stipović izrazila je nezadovoljstvo  takvim prijedlogom razdiobe stečajne mase te tvrtke jer njome radnici kao stečajni vjerovnici ostaju, kako se izrazila, "golih ruku" a država o njima ne brine. "Nakon što stečajni sudac donese rješenje o ovakvoj razdiobi sredstava stečajne mase Dalmacijavina mi ćemo se žaliti - bude li potrebno i europskim sudovima jer znamo da smo u pravu i da nas država mora obeštetiti," poručila je Stipović. Po njezinim riječima Republika Hrvatska, kao razlučni vjerovnik, inscenirala je stečajni postupak i prodala Dalmacijavino u bescjenje.

Zamjenica Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Lendi Pezzi, koja u ovom stečajnom postupku zastupa Republiku Hrvatsku kao  razlučnog vjerovnika, u današnjoj je raspravi  istaknula kako je moralna potreba obeštetiti bivše radnike Dalmacijavina. "Ukupna procijenjena vrijednost imovine Dalmacijavina iznosila je 281 milijun kuna a ta je imovina prodana za oko 30 posto njene vrijednosti. Bilo je 11 pokušaja   te se moglo dogoditi da cijena (prodaje) bude i manja," rekla je Pezzi.  Dodala je kako je proizvodnjom tijekom stečajnog postupka u Dalmacijavinu ostvaren prihod od 148 milijuna kuna te je napunjeno 17 milijuna boca različitih pića.

Stečajna vjerovnica-bivša radnica Dalmacijavina Marija Pijevac u  raspravi je istaknula kakao su radnici u ovom stečajnom postupku prevareni. "Država se prema nama odnosi maćehinski," rekla je Pijevac. Vjerovnica-radnica Mila Palada je  upitala hoće li itko odgovarati za ono što se dogodilo u stečajnom postupku Dalmacijavina te je pozvala Državno odvjetništvo da se angažira u vezi toga. "Ovo što se dogodilo radnicima Dalmacijavina je sramota. Ako se Državno odvjetništvo ne zauzme za nas onda je to ubijanje ljudi i pokapanje živih," ocijenila je  Palada.

M&A procesZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Infinum u kategoriji velikih tvrtki, Q agency u kategoriji srednjih i The Productive Company u kategoriji malih najbolji su poslodavci u 2022. godini, pokazuju rezultati istraživanja zadovoljstva zaposlenika, koje je portal MojPosao proveo u 67 tvrtki.

ZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je u četvrtak da ulazak Hrvatske u schengenski prostor te potpisivanje Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a predstavljaju snažan poticaj hrvatskom gospodarstvu. 

ZAGREB, 9. prosinca 2022. (Hina) - Do ponedjeljka 5. prosinca poslodavci su svojim zaposlenima uz redovne mjesečne plaće tijekom ove godine isplatili i oko 7,71 milijardi kuna neoporezivih naknada, piše u petak Večernji list. 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) pokrenuli su prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus, odnosno novi program za povezivanje znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava, a prijave na njega traju do 15. siječnja iduće godine, priopćeno je u srijedu s FER-a.

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Radnici zagrebačke Čistoće prosvjedovali su u srijedu ispred ulaza u zgradu Čistoće tražeći povećanje plaća najslabije plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga, te su najavili prekid rada na Božić ako im se ne ispune zahtjevi.