07.09.2020 07:10
ŠANGAJ, 4. rujna 2020. (Hina/Reuters) - Kina bi postupno mogla smanjivati portfelj američkih državnih obveznica s obzirom na rastuće napetosti u odnosima Pekinga i Washingtona, piše kineski državni list Global Times, citirajući izjave stručnjaka.
S obzirom na pogoršanje američko-kineskih odnosa na više područja, uključujući koronavirus, trgovinu i tehnologiju, sudionici globalnih financijskih tržišta sve se više pribojavaju da bi Peking mogao početi prodavati dug američke vlade kako bi parirao američkom pritisku. „Kina će u normalnim uvjetima postupno smanjivati portfelj američkih državnih obveznica prema približno 800 milijardi dolara”, kazao je prema Global Timesu Xi Junyang, profesor na Šangajskom Sveučilištu za financije i ekonomiju, ne navodeći konkretne vremenske okvire. “No, u ekstremnom slučaju, poput vojnog sukoba, Kina bi, dakako, mogla prodati i kompletan portfelj američkih obveznica", istaknuo je Junyang.

Mogući bi razlog, kako navodi Global Times, bio i rizik potencijalnog bankrota SAD-a, čiji se javni dug gotovo izjednačio s vrijednošću s vrijednošću bruto domaćeg proizvoda (BDP), dosegnuvši najvišu razinu od kraja Drugog svjetskog rata. U svijetu se svojevrsnim sigurnim plafonom smatra dug iskazan udjelom u BDP-u od 60 posto, podsjeća Reuters. Kina je drugi najveći neamerički imatelj američkih državnih obveznica, s portfeljom čija je vrijednost u lipnju iznosila 1.074 milijarde dolara, pokazuju najnoviji službeni podaci. U svibnju iznosila je 1.083 milijarde dolara.

Peking ove godine kontinuirano prodaje američke državne obveznice, a Reuters napominje da bi smanjenje vrijednosti portfelja na 800 milijardi dolara moglo značiti da je portfelj srezan više od 25 posto. Analitičari upozoravaju da bi drastičnije prodaje američkog duga mogle izazvati potrese na globalnim financijskim tržištima. Kina je snažno izložena američkom dolaru i imovini iskazanoj u dolarima. Krajem srpnja kineske međunarodne pričuve iznosile su 3.154 milijarde dolara, podsjeća Reuters.

dioniceZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - IT tvrtka Span svrstana je među tri najbolje europske tvrtke koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, za što je dobila i nagradu Europske komisije, Federacije europskih burzi i Udruženja europskih izdavatelja, izvijestili su u petak iz Spana.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Procjena je da desetak tisuća ljudi u Hrvatskoj plaća 'zaključani' sadržaj u online medijima, a Hrvatska je s udjelom od 8 posto na posljednjem mjestu od 20 država EU u kojima čitatelji plaćaju za vijesti, pokazuje istraživanje Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP). 

NEW YORK, 2. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki farmaceutski div Pfizer najavio je u petak da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Europi kako bi nadomjestio izgubljeni prihod nakon isteka patenata za neke lijekove i pad prodaje cjepiva protiv covida-19. 

HALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.