07.09.2020 07:10
ŠANGAJ, 4. rujna 2020. (Hina/Reuters) - Kina bi postupno mogla smanjivati portfelj američkih državnih obveznica s obzirom na rastuće napetosti u odnosima Pekinga i Washingtona, piše kineski državni list Global Times, citirajući izjave stručnjaka.
S obzirom na pogoršanje američko-kineskih odnosa na više područja, uključujući koronavirus, trgovinu i tehnologiju, sudionici globalnih financijskih tržišta sve se više pribojavaju da bi Peking mogao početi prodavati dug američke vlade kako bi parirao američkom pritisku. „Kina će u normalnim uvjetima postupno smanjivati portfelj američkih državnih obveznica prema približno 800 milijardi dolara”, kazao je prema Global Timesu Xi Junyang, profesor na Šangajskom Sveučilištu za financije i ekonomiju, ne navodeći konkretne vremenske okvire. “No, u ekstremnom slučaju, poput vojnog sukoba, Kina bi, dakako, mogla prodati i kompletan portfelj američkih obveznica", istaknuo je Junyang.

Mogući bi razlog, kako navodi Global Times, bio i rizik potencijalnog bankrota SAD-a, čiji se javni dug gotovo izjednačio s vrijednošću s vrijednošću bruto domaćeg proizvoda (BDP), dosegnuvši najvišu razinu od kraja Drugog svjetskog rata. U svijetu se svojevrsnim sigurnim plafonom smatra dug iskazan udjelom u BDP-u od 60 posto, podsjeća Reuters. Kina je drugi najveći neamerički imatelj američkih državnih obveznica, s portfeljom čija je vrijednost u lipnju iznosila 1.074 milijarde dolara, pokazuju najnoviji službeni podaci. U svibnju iznosila je 1.083 milijarde dolara.

Peking ove godine kontinuirano prodaje američke državne obveznice, a Reuters napominje da bi smanjenje vrijednosti portfelja na 800 milijardi dolara moglo značiti da je portfelj srezan više od 25 posto. Analitičari upozoravaju da bi drastičnije prodaje američkog duga mogle izazvati potrese na globalnim financijskim tržištima. Kina je snažno izložena američkom dolaru i imovini iskazanoj u dolarima. Krajem srpnja kineske međunarodne pričuve iznosile su 3.154 milijarde dolara, podsjeća Reuters.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.