07.09.2020 07:31
NEW YORK, 6. rujna 2020. (Hina) - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale, ponajviše u tehnološkom sektoru, jer su ulagači odlučili povući dio zarade, s obzirom da su tržišta posljednjih mjeseci snažno porasla, dok je oporavak gospodarstava sporiji nego što se očekivalo.
Na Wall Streetu je Dow Jones pao 1,8 posto, na 28.133 boda, dok je S&P 500 skliznuo 2,3 posto, na 3.426 bodova, a Nasdaq indeks 3,3 posto, na 11.313 bodova. Sve do srijede S&P 500 i Nasdaq indeks dosezali su iz dana u dan nove rekordne razine, no u četvrtak su ti indeksi potonuli više od 3,5 posto, što je bio njihov najveći dnevni pad još od polovice lipnja, a njihovo klizanje nastavilo se i u petak. To je ponajviše bila posljedica korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru, koji je mjesecima predvodio oporavak tržišta.Samo u četvrtak S&P indeks tehnološkog sektora potonuo je 6 posto, pri čemu su oštro pale cijene dionica Applea, Microsofta, Amazon.coma, Tesle, Nvidie...

Tržište je posljednjih pet mjeseci snažno poraslo s višegodišnjih najnižih razina, na koje je palo u ožujku, zahvaljujući dosad nezabilježenim monetarnim i fiskalnim poticajnim mjerama. Tako je od ožujka Nasdaq indeks skočio 82 posto, dok su S&P 500 i Dow Jones osvojili oko 60 posto. Pritom su S&P 500 i Nasdaq indeks nadoknadili sve gubitke od izbijanja koronakrize i dosegnuli rekordne razine, premda je američko gospodarstvo u recesiji i premda je oporavak sporiji nego što se očekivalo. Čini se da su posljednjih mjeseci ulagači bili previše optimistični.„Posljednjih mjeseci tržište nije obraćalo pažnju na povećane rizike. Sada smo udaljeni oko 60 dana od predsjedničkih izbora u SAD-u, pa su se ulagači možda malo uplašili. Situacija u gospodarstvu se postupno poboljšava, no ono je i dalje krhko”, kaže Emily Roland, direktorica strategije u tvrtki John Hancock Investment Management.

A da se gospodarstvo postupno oporavlja, ali sporo, ukazuju i svi posljednji podaci. Aktivnosti u uslužnom sektoru SAD-a porasle su i u kolovozu, no taj se rast usporio u odnosu na prethodne mjesece. Broj zaposlenih u kolovozu porastao je, pak, za 1,37 milijuna, nakon povećanja za 1,7 milijuna u mjesecu ranije, što je već drugi mjesec zaredom kako se rast broja novozaposlenih usporava. Snažan oporavak tržišta kapitala od pada na početku koronakrize u ožujku ponajviše se zahvaljuje dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama. Ti su fiskalni i monetarni poticaji preplavili američka financijska tržišta gotovinom, a u potrazi za najvišim prinosima ulagači su novac usmjerili u dionice.

No, već tjednima se postavlja pitanje nije li tržište prebrzo poraslo, s obzirom na situaciju u gospodarstvima.I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 2,6 posto, na 5.799 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,5 posto, na 12.842 boda, a pariški CAC 0,7 posto, na 4.965 bodova.Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 1,4 posto, na 23.205 bodova.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.