04.09.2020 07:10
SPLIT, 3. rujna 2020. (Hina) - Rasprava o namirenju oko 13 milijuna kuna Republici Hrvatskoj kao razlučnom vjerovniku u stečajnom postupku Dalmacijavina najavljena je za sutra, doznaje se u četvrtak od stečajnog suca Velimira Vukovića.

"Od ukupne stečajne mase koja je oko 68 milijuna kuna, po prijedlogu stečajne upraviteljice Natalije Mladineo, razlučnom vjerovniku - Republici Hrvatskoj pripada oko 28 milijuna kuna, ali taj razlučni vjerovnik treba podmiriti troškove nastale tijekom stečaja u iznosu oko 15 milijuna kuna te mu ostaje oko 13 milijuna kuna", rekao je Vuković za Hinu.

Po njegovim riječima, preostalih oko 40 milijuna kuna iz ukupne stečajne mase pripada stečajnim vjerovnicima - radnicima, ali troškovi koji se trebaju podmiriti iz tog dijela narasli su na više od 84 milijuna kuna te radnicima neće ostati ništa. "Pregovori da Republika Hrvatske kao razlučni vjerovnik plati odštetu radnicima Dalmacijavina nisu uspjeli", dodao je on.

Iz Nezavisnog sindikata Dalmacijavina su poručili kako se ne slažu s takvim prijedlogom stečajne upraviteljice o kojem će se raspravljati na ročištu u petak. "Mi se protivimo takvom prijedlogu stečajne upraviteljice i o našem neslaganju smo izvijestili sve mjerodavne institucije uključujući i Vladu Republike Hrvatske", rekla je za Hinu predsjednica Nezavisnog sindikata Dalmacijavina Danica Stipović.

Po njezinim riječima, Republika Hrvatska posredstvom svojih tijela upravljala je Dalmacijavinom tijekom stečaja i prije stečaja te tvrtke te je donosila sve ključne odluke i prodala njezinu imovinu u bescjenje tako da su radnici dovedeni u nepovoljan položaj. "Republika Hrvatska je tako postupala da bi zadovoljila zakonsku regulativu prodaje Dalmacijavina", rekla je Stipović.

Istaknula je kako Nezavisni sindikat Dalmacijavina i dalje smatra da Republika Hrvatska svoje tražbine treba ustupiti radnicima  Dalmacijavina jer je na depozitnom računu splitskoga Trgovačkog suda još oko 73 milijuna kuna od prodaje imovine te tvrtke. Po njezinu mišljenju, Vlada može donijeti i odluku o mjerama socijalne politike radi pomoći radnicima Dalmacijavina, a takvo rješenje, dodala je, podupire i Županijsko državno odvjetništvo u Splitu koje u tom stečajnom postupku zastupa Republiku Hrvatsku.

Podsjetila je na primjere Imostroja, tvrtke u Imotskom, i Đakovštine, gdje je država (Republika Hrvatska) svoje tražbine ustupila radnicima, te na brodogradilište u Kraljevici, gdje je radnicima isplatila otpremnine prije stečaja. Zbog epidemioloških mjera, na raspravi na Trgovačkom sudu u Splitu u petak moći će biti najviše 15 osoba, doznaje se na u sudu.

dioniceZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - IT tvrtka Span svrstana je među tri najbolje europske tvrtke koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, za što je dobila i nagradu Europske komisije, Federacije europskih burzi i Udruženja europskih izdavatelja, izvijestili su u petak iz Spana.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Procjena je da desetak tisuća ljudi u Hrvatskoj plaća 'zaključani' sadržaj u online medijima, a Hrvatska je s udjelom od 8 posto na posljednjem mjestu od 20 država EU u kojima čitatelji plaćaju za vijesti, pokazuje istraživanje Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP). 

NEW YORK, 2. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki farmaceutski div Pfizer najavio je u petak da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Europi kako bi nadomjestio izgubljeni prihod nakon isteka patenata za neke lijekove i pad prodaje cjepiva protiv covida-19. 

HALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.