03.09.2020 07:30
LONDON, 2. rujna 2020. (Hina/Reuters) - Tržišta dionica mogla bi zabilježiti značajne korekcije nakon uzleta koji ih je doveo u raskorak s gospodarstvom pogođenim koronavirusom, upozorio je u srijedu europski regulator.
Svjedočimo možda razdvajanju kretanja na tržištima dionica, koja rastu, i gospodarstva pogođenog pandemijom Covida 19, što otvara pitanje održivosti trenutnog oporavka tržišta, istaknula je Europska agencija za vrijednosne papire i tržišta kapitala ESMA.

Rizici su na tržištima i dalje jako visoki, dodaje ESMA u najnovijem izvješću o trendovima i rizicima. Tržišta dionica u eurozoni porasla su 40 posto od sredine ožujka kada su zemlje uvele stroge mjere zatvaranja kako bi suzbile pandemiju koronavirusa, što je mnoge zemlje gurnulo u recesiju. Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će bruto domaći proizvod (BDP) eurozone ove godine pasti više od 10 posto, uz tek blagi oporavak u 2021.

Institucionalni i mali ulagači suočeni su s produljenim razdobljem rizika novih, potencijalno i značajnih, tržišnih korekcija, poručuje ESMA. Posebno zabrinjava potencijalni negativan utjecaj tih rizika na poduzeća u EU i na kvalitetu njihovih kredita te na kreditne institucije, dodaje agencija.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.