03.09.2020 07:28
FRANKFURT, 2. rujna 2020. (Hina/Reuters) - Deutsche Boerse želi nakon skandala u njemačkoj financijsko-tehnološkoj kompaniji Wirecard ovlasti za objavu nepropisnih postupaka kompanija, rekao je u srijedu direktor burzovnog operatera Theodor Weimer. 
Wirecard je osnovan 1999. godine blizu Muenchena, na vrhuncu balona internetskih kompanija, i u početnoj fazi obrađivao je transakcije za internetske stranice koje su se bavile kockanjem i pornografijom. S vremenom je proširio krug klijenata i postao miljenik ulagača te je 2018. godine uvršten u indeks Deutsche Boerse DAX, nadmašivši po tržišnoj kapitalizaciji divove poput Deutsche Banka i Commerzbanka.

Ovog ljeta našao se u središtu skandala nakon što je revizorska kuća Ernst & Young upozorila da ne može pronaći dokaze o depozitima  vrijednosti 1,9 milijardi eura. Wirecard je objavio stečaj i postao prva tvrtka uvrštena u DAX indeks koja je propala.  

Iznoseći prijedloge niza reformi koje razmatra nakon najveće korporativne prijevare u Njemačkoj od Drugog svjetskog rata, čelnik Deutsche Boersea naglasio je danas da burze diljem svijeta oštro reagiraju kada, primjerice, kompanije kasne s objavom poslovnih izvješća.“Zasigurno ćemo ići u smjeru objave problematičnih radnji”, rekao je Weimer na jednoj bankarskoj konferenciji.

Dodao je da je na ovotjednom saslušanju u parlamentu, koje je bilo zatvoreno za javnost, pozvao zastupnike da promijene zakone kako bi mogao javno iznositi uočene probleme.Istaknuo je i da će razmotriti pooštravanje sankcija i poboljšanje pravila korporativnog upravljanja za kompanije čije su dionice sastavnice njemačkog blue-chip burzovnog indeksa DAX.

stanoviZAGREB, 23. svibnja 2022. (Hina) - Zbog uvođenja obveze ugradnje solara za proizvodnju struje u sve nove stambene zgrade, ionako visoka cijena novogradnje u Hrvatskoj dodatno će porasti, potvrđeno je iz više izvora u graditeljskoj branši, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

ZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Otvoren je predstečajni postupak za Brodosplit d.d., potvrđeno je Hini u petak iz te kompanije. 

ZAGREB, 23. svibnja 2022. (Hina) - Crikvenička hotelijerska tvrtka Jadran očekuje ove sezone nastavak dobrih poslovnih rezultata, čemu će pridonijeti i ostvarenje investicijskih zahvata početih prije pandemije, ističe član Uprave Jadrana Ivan Safundžić, koji će s članom Uprave Miroslavom Pelkom voditi tu tvrtku nakon odlaska predsjednika Gorana Fabrisa. 

ZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.