01.09.2020 07:51
OSLO, 31. kolovoza 2020. (Hina/Reuters) - Norveški stabilizacijski fond (NBIM) objavio je u ponedjeljak da je iz investicijskog portfelja isključio dvije tajvanske i jednu indijsku kompaniju zbog "neprihvatljivog rizika kršenja ljudskih prava".

Fond je osnovan 1996 godine radi ulaganja prihoda od prodaje nafte i plina za potrebe isplate mirovina norveških građana. Najveći je u svijetu, upravlja imovinom ukupne vrijednosti 1.000 milijardi dolara i vlasnik je 1,4 posto dionica koje kotiraju na svjetskim burzama.

Njegove investicijske odluke pozorno se prate širom svijeta a baziraju se na etičkim smjernicama norveškog parlamenta. Zabranjena su ulaganja u proizvođače oružja a u proteklim godinama pod lupom su i tvornice tekstila u Aziji, zbog loših uvjeta rada. Danas je fond objavio da je prodao udjele u tajvanskim kompanijama Formosa Taffetae i Formosa Chemicals and Fiber i u indijskom Page Industriesu.

Krajem 2019. NBIM je imao 0,84 posto udjela u Formosa Chemicals and Fiberu procijenjene vrijednosti 144 milijuna dolara, te 0,64 posto udjela u Formosa Taffeti vrijednog 12,2 milijuna dolara. Njegov udio u Page Industriesu iznosio je 0,42 posto, uz tržišnu vrijednost od 15,4 milijuna dolara. Odluke o prodaji udjela NBIM objavljuje tek post festum kako bi se izbjegle pretjerane oscilacije cijena.Tvrtka Formosa Chemicals and Fiber odbila je komentirati informaciju o prodaji udjela. Službenik Formosa Taffetae rekao je da su trenutno zatvoreni dok Page Industries nije odmah bio dostupan za komentar.

Fond je danas izvijestio i da će pomno analizirati rad kineske naftne kompanije PetroChina i aktivno se angažirati u ulozi vlasnika kako bi poboljšala mjere suzbijanja korupcije. PetroChina je pod povećalom fonda od 2017., uz naznačenu mogućnost prodaje udjela, a nije odgovorila na upite NBIM-ovog Vijeća za etiku, priopćila je norveška središnja banka, čiji odbor upravlja fondom. Zato je odluka o "aktivnom vlasništvu" primjerena, zaključio je odbor. Na kraju prošle godine NBIM-ov je 0,17-postotni udio u PetroChini bio vrijedan 159,6 milijuna dolara a nije navedeno je li se promijenio od početka 2020.U PetroChini nisu odmah bili dostupni za komentar NBIM-ove najave.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAHALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.

ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.