01.09.2020 07:51
OSLO, 31. kolovoza 2020. (Hina/Reuters) - Norveški stabilizacijski fond (NBIM) objavio je u ponedjeljak da je iz investicijskog portfelja isključio dvije tajvanske i jednu indijsku kompaniju zbog "neprihvatljivog rizika kršenja ljudskih prava".

Fond je osnovan 1996 godine radi ulaganja prihoda od prodaje nafte i plina za potrebe isplate mirovina norveških građana. Najveći je u svijetu, upravlja imovinom ukupne vrijednosti 1.000 milijardi dolara i vlasnik je 1,4 posto dionica koje kotiraju na svjetskim burzama.

Njegove investicijske odluke pozorno se prate širom svijeta a baziraju se na etičkim smjernicama norveškog parlamenta. Zabranjena su ulaganja u proizvođače oružja a u proteklim godinama pod lupom su i tvornice tekstila u Aziji, zbog loših uvjeta rada. Danas je fond objavio da je prodao udjele u tajvanskim kompanijama Formosa Taffetae i Formosa Chemicals and Fiber i u indijskom Page Industriesu.

Krajem 2019. NBIM je imao 0,84 posto udjela u Formosa Chemicals and Fiberu procijenjene vrijednosti 144 milijuna dolara, te 0,64 posto udjela u Formosa Taffeti vrijednog 12,2 milijuna dolara. Njegov udio u Page Industriesu iznosio je 0,42 posto, uz tržišnu vrijednost od 15,4 milijuna dolara. Odluke o prodaji udjela NBIM objavljuje tek post festum kako bi se izbjegle pretjerane oscilacije cijena.Tvrtka Formosa Chemicals and Fiber odbila je komentirati informaciju o prodaji udjela. Službenik Formosa Taffetae rekao je da su trenutno zatvoreni dok Page Industries nije odmah bio dostupan za komentar.

Fond je danas izvijestio i da će pomno analizirati rad kineske naftne kompanije PetroChina i aktivno se angažirati u ulozi vlasnika kako bi poboljšala mjere suzbijanja korupcije. PetroChina je pod povećalom fonda od 2017., uz naznačenu mogućnost prodaje udjela, a nije odgovorila na upite NBIM-ovog Vijeća za etiku, priopćila je norveška središnja banka, čiji odbor upravlja fondom. Zato je odluka o "aktivnom vlasništvu" primjerena, zaključio je odbor. Na kraju prošle godine NBIM-ov je 0,17-postotni udio u PetroChini bio vrijedan 159,6 milijuna dolara a nije navedeno je li se promijenio od početka 2020.U PetroChini nisu odmah bili dostupni za komentar NBIM-ove najave.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.