31.08.2020 07:26
ZAGREB, 28. kolovoza 2020. (Hina) - Putničkim agencijama dobri rezultati ljetne turističke sezone nisu donijeli poboljšanje poslovanja te i dalje ukupno bilježe pad prihoda veći od 80 posto, zbog čega očekuju nastavak državnih potpora za očuvanje radnih mjesta, izvijestili su u petak iz Udruge hrvatskih putničkih agenija (UHPA).
"Agencije su najgore prošle u koronakrizi, jer od početka pandemije bilježe veliki pad prihoda, koji je i u posljednja dva mjeseca veći od 80 posto. To je pokazala i anketa koju smo proveli među članicama sredinom kolovoza. U prilog nam ne ide ni trenutna epidemiološka situacija i prema našim procjenama većina agencija nema mogućnost ostvariti promet ključan za očuvanje radnih mjesta i likvidnost poslovanja", poručuje u priopćenju predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

Turističkim agencijama nisu pomogli ni iznimno dobri rezultati ljetne turističke sezone, koje, kako kaže, ni najveći optimisti nisu mogli predvidjeti.Naime, dio agencija ponudu i proizvode ne veže nužno uz turističku sezonu u Hrvatskoj, nego imaju i druge usluge specifičnih putovanja i proizvoda za određene tržišne niše. To su primjerice kongresni turizam i školska putovanja, koje se ne realiziraju (samo) u ljeto nego cijele godine, a koja su ove godine izostala. Ni agencije koje se bave organizacijom putovanja domaćih turista u inozemstvo ili stranih gostiju po Hrvatskoj ove godine nisu bile u mogućnosti realizirati ugovorena putovanja uslijed zatvaranja granica i mjera zabrane putovanja. 

"Svjesni smo činjenice da turistički sektor neće biti u mogućnosti održati svoje poslovne procese i poslovati bez daljnje podrške svih relevantnih dionika te je stoga UHPA apelirala prema Vladi da se potpore za očuvanje radnih mjesta produže i za iduće razdoblje", ističe Fain. Upozorava i kako se, na 'valu' dobrih vijesti da je turistička sezona premašila očekivanja s ostvarenjem 50-postotnog lanjskog rezultata, zaboravlja na probleme koji su i dalje prisutni, jer je turistički sektor ipak puno složeniji od samih rezultata ostvarenih dolazaka i noćenja te uključuje razne dionike od kojih mnogi ne ovise isključivo o turističkoj sezoni. Tu prvenstveno misli na turističke agencije od kojih većina, prema procjenama UHPA-e, neće moći ostvariti promet i osigurati likvidnost poslovanja prije ljeta 2021. godine. 

Fain naglašava i da se UHPA, uz produženje mjera za očuvanje radnih mjesta, zalaže i za rješavanje mnogih otvorenih pitanja s kojima se agencije susreću, pri čemu iznimno važnim drži što prije implementirati već postojeće sigurnosne protokole te kroz pametnu kampanju komunicirati da je Hrvatska zemlja u kojoj se poštuju sve epidemiološke mjere, nose maske i poštuje propisana socijalna distance. "Putničke odnosno turističke agencije ne smiju biti izjednačene s ostalim dionicima u turizmu koji su uspjeli ostvariti rezultate u sezoni, a niti zaboravljene krajem glavne ljetne sezone. Potrebne su transparentne odluke koje će jasno komunicirati niz mjera i odluka kojima će se agencijama osigurati uvjeti za nastavak poslovanja i omogućiti povrat uplaćenih sredstava svim putnicima", zaključuje Fain.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa