31.08.2020 07:55
ZAGREB, 28. kolovoza 2020. (Hina) -Hrvatska elektroprivreda (HEP) će 60 posto svoje prošlogodišnje dobiti, što je iznos od 664,4 milijuna kuna, isplatiti u korist državnog proračuna, izvijestili su u petak iz HEP-a u objavi o odlukama glavne skupštine.
Glavna skupština matične kompanije HEP grupe, HEP d.d. održana je jučer, a na njoj je donijeta i odluka o uporabi ostvarene dobiti u poslovanju u 2019. godini, koja je iznosila nešto više od 1,1 milijardu kuna. Prema odluci glavne skupštine, najveći dio lanjske dobiti ili iznos od gotovo 664,4 milijuna kuna bit će isplaćen u korist državnog proračuna, dok će se u zadržanu dobit rasporediti oko 387,6 milijuna kuna, a u zakonske rezerve 55,4 milijuna kuna, objavio je HEP putem Hina OTS-a. Inače, ta je odluka u skladu i s Vladinom odlukom od 30. srpnja kojom su trgovačka društva u državnom vlasništvu obvezana da u državni proračun uplate 60 posto dobiti nakon oporezivanja za 2019. godinu, ostvarene na temelju udjela u temeljnom kapitalu koji pripada Republici Hrvatskoj.

Vladina odluka odnosi se na 15 trgovačkih društava u državnom vlasništvu, među njima i na HEP. HEP d.d. vladajuće je društvo HEP grupe, a u prošloj je godini HEP d.d. imao neto dobit od 1,1 milijardu kuna, dok je dobit HEP grupe iznosila 1,4 milijardu kuna, što je za 2,8 posto više nego 2018. godine. Po podacima iz Izvješće o poslovanju i održivosti HEP grupe za 2019. godinu, koje je HEP krajem srpnja objavio na svojim internet stranicama, HEP grupa je lani ostvarila poslovne prihode od 15,5 milijardi kuna, što je za 2,1 posto više nego godinu prije, a u istom su postotku porasli i poslovni rashodi, na 13,8 milijardi kuna.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.