28.08.2020 08:00
ZAGREB, 27. kolovoza 2020. (Hina) - Dioničari Medike u četvrtak su na glavnoj skupštini odlučili da se lanjska dobit od 57,04 milijuna kuna rasporedi u zadržanu dobit, a dioničarima isplati dividenda od 1.320 kuna po dionici iz zadržane dobiti, objavila je u četvrtak ta kompanija putem Zagrebačke burze. 
U objavi s danas održane glavne skupštine iz Medike navode kako su odluke o uporabi lanjske dobiti i o dividendi iz zadržane dobiti donijete po protuprijedlogu dioničara Auctor. Naime, u prijedlogu za skupštinu, koju je najveća hrvatska veledrogerija objavila krajem svibnja, točkom o uporabi dobiti bilo je predloženo da se lanjska dobit od 57,04 milijuna kuna rasporedi u zadržanu dobit, dok se dividenda nije spominjala. No, po protuprijedlogu dioničara Auctor donijeta je odluka da se cjelokupna neto dobit u iznosu 57,04 milijuna kuna rasporedi u zadržanu dobit, a dioničarima će se isplatit dividenda u iznosu 1.320 kuna po dionici. "Dividenda će se isplatiti iz zadržane dobiti društva. Pravo na isplatu dividende imaju svi dioničari koji su taj status imali na dan donošenja odluke o isplati dividende, osim vlastitih dionica društva", odlučila je skupština po protuprijedlogu najvećeg dioničara Medike. Uprava Medike je, kako se dodaje, ovlaštena donijeti odluku o točnom datumu isplate dividende, s tim da isplata mora biti izvršena najkasnije tridesetog dana od današnje odluke. 

Inače, temeljni kapital Medije podijeljen je na 30.194 dionica, nominale 6.930 kuna. Auctor je najveći dioničar Medike u kojoj, po zadnjim podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva, drži 42,41 posto dionica. Po podacima o deset najvećih dioničara, farmaceutska kompanija Pliva u Mediki ima 25,32 posto dionica, Krka iz Novog Mesta ima 11,97 posto, trezorskih je dionica 9,74 posto, Gradske ljekarne Zagreb imaju 3,39 posto, itd. Dionicama Medike danas je na Zagrebačkoj burzi ostvaren promet od 48,8 tisuća kuna, a cijena im je porasla za 1,25 posto, na 16.200 kuna. Po ranije objavljenim podacima, Medika d.d. je u prvih šest mjeseci ove godine imala ukupne prihode od 1,9 milijardi kuna, što je za 13,6 posto više nego u isto vrijeme lani. Neto dobit je pak smanjenja s 35,5 milijuna kuna u prvom polugodištu prošle na 23,8 milijuna kuna u prvom polugodištu ove godine. 

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.