28.08.2020 08:00
ZAGREB, 27. kolovoza 2020. (Hina) - Dioničari Medike u četvrtak su na glavnoj skupštini odlučili da se lanjska dobit od 57,04 milijuna kuna rasporedi u zadržanu dobit, a dioničarima isplati dividenda od 1.320 kuna po dionici iz zadržane dobiti, objavila je u četvrtak ta kompanija putem Zagrebačke burze. 
U objavi s danas održane glavne skupštine iz Medike navode kako su odluke o uporabi lanjske dobiti i o dividendi iz zadržane dobiti donijete po protuprijedlogu dioničara Auctor. Naime, u prijedlogu za skupštinu, koju je najveća hrvatska veledrogerija objavila krajem svibnja, točkom o uporabi dobiti bilo je predloženo da se lanjska dobit od 57,04 milijuna kuna rasporedi u zadržanu dobit, dok se dividenda nije spominjala. No, po protuprijedlogu dioničara Auctor donijeta je odluka da se cjelokupna neto dobit u iznosu 57,04 milijuna kuna rasporedi u zadržanu dobit, a dioničarima će se isplatit dividenda u iznosu 1.320 kuna po dionici. "Dividenda će se isplatiti iz zadržane dobiti društva. Pravo na isplatu dividende imaju svi dioničari koji su taj status imali na dan donošenja odluke o isplati dividende, osim vlastitih dionica društva", odlučila je skupština po protuprijedlogu najvećeg dioničara Medike. Uprava Medike je, kako se dodaje, ovlaštena donijeti odluku o točnom datumu isplate dividende, s tim da isplata mora biti izvršena najkasnije tridesetog dana od današnje odluke. 

Inače, temeljni kapital Medije podijeljen je na 30.194 dionica, nominale 6.930 kuna. Auctor je najveći dioničar Medike u kojoj, po zadnjim podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva, drži 42,41 posto dionica. Po podacima o deset najvećih dioničara, farmaceutska kompanija Pliva u Mediki ima 25,32 posto dionica, Krka iz Novog Mesta ima 11,97 posto, trezorskih je dionica 9,74 posto, Gradske ljekarne Zagreb imaju 3,39 posto, itd. Dionicama Medike danas je na Zagrebačkoj burzi ostvaren promet od 48,8 tisuća kuna, a cijena im je porasla za 1,25 posto, na 16.200 kuna. Po ranije objavljenim podacima, Medika d.d. je u prvih šest mjeseci ove godine imala ukupne prihode od 1,9 milijardi kuna, što je za 13,6 posto više nego u isto vrijeme lani. Neto dobit je pak smanjenja s 35,5 milijuna kuna u prvom polugodištu prošle na 23,8 milijuna kuna u prvom polugodištu ove godine. 

dioniceZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - IT tvrtka Span svrstana je među tri najbolje europske tvrtke koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, za što je dobila i nagradu Europske komisije, Federacije europskih burzi i Udruženja europskih izdavatelja, izvijestili su u petak iz Spana.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Procjena je da desetak tisuća ljudi u Hrvatskoj plaća 'zaključani' sadržaj u online medijima, a Hrvatska je s udjelom od 8 posto na posljednjem mjestu od 20 država EU u kojima čitatelji plaćaju za vijesti, pokazuje istraživanje Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP). 

NEW YORK, 2. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki farmaceutski div Pfizer najavio je u petak da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Europi kako bi nadomjestio izgubljeni prihod nakon isteka patenata za neke lijekove i pad prodaje cjepiva protiv covida-19. 

HALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.