27.08.2020 07:04
ZAGREB, 26. kolovoza 2020. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu pozvao je vjerovnike Hrvatskog društva političkih zatvorenika - žrtava komunizma (HDPZ-ŽK) da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečaja te udruge s utvrđenim dugom od 11.685 kuna.
Sudskim oglasom pozvani su i zastupnici te udruge da u roku od 15 dana podnesu popis imovine i obveza tog dužnika, a ne odazovu li se vjerovnici i zastupnici u zakonski predviđenim rokovima, sud će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o istovremenom otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka.

Hrvatsko društvo političkih zatvorenika - žrtava komunizma udruga je osnovana i registrirana krajem 1997. sa sjedištem na Trgu Petra Krešimira IV u Zagrebu. Osnovana je u cilju socijalne i pravne zaštite bivših hrvatskih političkih zatvorenika žrtava komunizma te promicanja i unapređenja vrijednosti slobode, pravde, demokracije i hrvatske suverenosti. Osim toga, u djelatnostima HDPZ-ŽK navodi se ''promicanje i oplemenjivanje moralnih i etičkih vrednota hrvatskog naroda organiziranjem javnih tribina, predavanja, seminara, okruglih stolova, sudjelovanje i potpora u radu državnih tijela za otkrivanje i obilježavanje zločina Drugog svjetskog rata i poraća''.

U Registru udruga navodi se da je na lani održanoj posljednjoj izbornoj skupštini za predsjednika Društva političkih zatvorenika bio izabran Josip Ferek. Tijekom mandata njegovog prethodnika Marka Grubišića isticali su da  HDPZ-ŽK ima u svomu planu dva glavna projekta - izradu Leksikona hrvatskih političkih zatvorenika i otvaranje Memorijalnog centara žrtava totalitarnih režima.

Plinsko postrojenjeZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Vlada je na sjednici u četvrtak s ciljem povećanja sigurnosti opskrbe plinom, donijela odluku o izgradnji plinovoda Zlobin - Bosiljevo i povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje, pri čemu ukupna vrijednost ulaganja doseže 180 milijuna eura.

SPLIT, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Storylines residential ships i splitski Brodosplit potpisali su ugovor o gradnji prvog svjetskog ekološki održivog rezidencijalnog broda, vrijednog 1,5 milijardi američkih dolara, priopćeno je iz te kompanije iz Miamija.

ZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Kako bi očuvala proizvodnju mlijeka na svom otkupnom području, tvrtka Dukat podići će, po sedmi put u ovoj godini, otkupnu cijenu mlijeka, pa će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru mlijeka svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Istraživanje trendova o plaćama i dodatnim naknadama na hrvatskom tržištu, koje je provela tvrtka Manpower, pokazalo je da je većina poslodavaca, 60,5 posto ispitanih, unatoč krizi povećala plaće i naknade u prvom polugodištu, no i da dodatno ne motiviraju zaposlenike transformativnim edukacijama i obukama.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Udruga Glas poduzetnika (UGP) u srijedu je upozorila na nestabilnu situaciju na tržištu plina i nova poskupljenja, apeliravši na hitnu intervenciju vlade i resornog ministarstva, a u slučaju nepronalaska adekvatnog rješenja, najavila je i prosvjed na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.