27.08.2020 07:40
PARIZ, 26. kolovoza 2020. (Hina/dpa) - Organizacija zemalja za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD) u srijedu je objavila da je skupina od 37 njezinih članica u drugom tromjesečju u odnosu na prethodno tromjesečje zabilježila gospodarski pad bez presedana, od 9,8 posto.
Pad gospodarstva pod utjecajem pandemije koronavirusa i mjera karantene daleko je nadmašio 2,3-postotni pad realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) zabilježen u prvom tromjesečju 2009., na vrhuncu globalne financijske krize, stoji u priopćenju OECD-a.Među zemljama u skupini sedam najrazvijenijih gospodarstava svijeta G7, koje su sve članice OECD-a, daleko najveći pad BDP-a imala je Velika Britanija, od 20,4 posto.

Slijedi Francuska, s padom od 13,8 posto u drugom kvartalu, nakon 5,9-postotnog pada u prvom tromjesečju ove godine.Italija je zabilježila pad gospodarstva za 12,4 posto, Kanada za 12 posto, a Njemačka za 9,7 posto, objavio je OECD.Slijede Sjedinjene Države s neznatno blažim padom, od 9,5 posto u drugom kvartalu. U Japanu, gdje su, kako navodi OECD, mjere zatvaranja bile manje stroge, BDP je u drugom kvartalu smanjen za 7,8 posto.

Na godišnjoj razini, pad BDP-a u skupini 37 zemalja-članica u drugom je tromjesečju iznosio 10,9 posto, objavio je OECD.U OECD-u su prošli mjesec procijenili da je stopa nezaposlenosti u 37 njezinih članica krajem lipnja iznosila 11,4 posto, što je više nego dvostruko više u odnosu na najnižu razinu u 50 godina, od 5,2 posto, zabilježenu u prosincu prošle godine.

Prema njihovim predviđanjima oporavak će biti spor, pri čemu bi stopa nezaposlenosti trebala dosegnuti projiciranih 9,4 posto do kraja ove godine i iznositi 7,7 posto na kraju 2021., ali uz pretpostavku da ne bude drugog vala pandemije.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAHALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.

ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.