27.08.2020 07:40
PARIZ, 26. kolovoza 2020. (Hina/dpa) - Organizacija zemalja za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD) u srijedu je objavila da je skupina od 37 njezinih članica u drugom tromjesečju u odnosu na prethodno tromjesečje zabilježila gospodarski pad bez presedana, od 9,8 posto.
Pad gospodarstva pod utjecajem pandemije koronavirusa i mjera karantene daleko je nadmašio 2,3-postotni pad realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) zabilježen u prvom tromjesečju 2009., na vrhuncu globalne financijske krize, stoji u priopćenju OECD-a.Među zemljama u skupini sedam najrazvijenijih gospodarstava svijeta G7, koje su sve članice OECD-a, daleko najveći pad BDP-a imala je Velika Britanija, od 20,4 posto.

Slijedi Francuska, s padom od 13,8 posto u drugom kvartalu, nakon 5,9-postotnog pada u prvom tromjesečju ove godine.Italija je zabilježila pad gospodarstva za 12,4 posto, Kanada za 12 posto, a Njemačka za 9,7 posto, objavio je OECD.Slijede Sjedinjene Države s neznatno blažim padom, od 9,5 posto u drugom kvartalu. U Japanu, gdje su, kako navodi OECD, mjere zatvaranja bile manje stroge, BDP je u drugom kvartalu smanjen za 7,8 posto.

Na godišnjoj razini, pad BDP-a u skupini 37 zemalja-članica u drugom je tromjesečju iznosio 10,9 posto, objavio je OECD.U OECD-u su prošli mjesec procijenili da je stopa nezaposlenosti u 37 njezinih članica krajem lipnja iznosila 11,4 posto, što je više nego dvostruko više u odnosu na najnižu razinu u 50 godina, od 5,2 posto, zabilježenu u prosincu prošle godine.

Prema njihovim predviđanjima oporavak će biti spor, pri čemu bi stopa nezaposlenosti trebala dosegnuti projiciranih 9,4 posto do kraja ove godine i iznositi 7,7 posto na kraju 2021., ali uz pretpostavku da ne bude drugog vala pandemije.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.