27.08.2020 07:37
ZAGREB, 26. kolovoza 2020. (Hina) - Dioničarima Ine bit će isplaćena dividenda od 62,27 kuna po dionici pa će se za dividendu isplatiti veći dio prošlogodišnje dobiti kompanije, ili iznos od 622,7 milijuna kuna, odlučila je u utorak glavna skupština Ine. 
Na skupštini je donesena odluka o rasporedu dobiti Ina d.d. za 2019. godinu te je utvrđen iznos dividende od 62,27 kuna po dionici koja će dioničarima biti isplaćena u novcu najkasnije do 25. rujna ove godine, navodi se u priopćenju Ine. Također se navodi da je dioničarima a Skupštini prezentirano godišnje konsolidirano i nekonsolidirano financijsko izvješće s izvješćem nezavisnog revizora za 2019. godinu, izvješće o stanju društva i Ina grupe u 2019. godini te izvješće Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru u 2019. godini. 

Dioničari su na skupštini dali i razrješnice članovima Uprave i Nadzornog odbora za poslovnu 2019. godinu, a za revizora za ovu godinu izabrali revizorsko društvo Ernst &Young. Po podacima iz odluka skupštine, koji su objavljeni na Zagrebačkoj burzi, matična kompanija, Ina d.d. prošle godine ostvarila je dobit u iznosu od 655,57 milijuna kuna, a dioničari su na današnjoj skupštini odlučili da se najveći dio ili iznos od 622,7 milijuna kuna isplati za dividendu, koja bi iznosila 62,27 kuna po dionici. U zakonske će se rezerve rasporediti 32,8 milijuna kuna, a u zadržanu dobit 92,6 tisuća kuna. 

Pravo na dividendu steći će dioničari evidentirani u depozitoriju Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD) na dan 2. rujna, a isplatit će se najkasnije do 25. rujna, objavila je Ina putem Burze. Inače, isplata dividende od 62,27 kuna po dionici najavljena je još u drugoj polovini ožujka, kada su se o tomu usuglasili Uprava i Nadzorni odbor Ine.  S obzirom na iznos dividende od 62,27 kuna po dionici, neslužbeni izračun pokazuje da će mađarskom MOL-u, koji drži nešto više od 4,9 milijuna dionica Ine ili 49,1 posto dionica, iz prošlogodišnje Inine dobiti za dividendu biti isplaćeno 305,6 milijuna kuna, a Republici Hrvatskoj, koja u Ini ima 4,48 milijuna dionica ili 44,8 posto, će biti isplaćeno 279,2 milijun kuna.  Privatni i institucionalni investitori, koji imaju ukupno nešto više od 608 tisuća dionica ili 6,1 posto dionica Ine, ukupno će dobiti oko 37,9 milijun kuna na ime dividende.

Dividenda od 62,27 kuna po dionici upola je manja nego prošle godine, jer je lani dioničarima Ine isplaćena dividenda od 125 kuna po dionici, ili ukupno 1,25 milijardi kuna. No, i Inina je dobit u prošloj godini bila manja nego u 2018. godini. Naime, po podacima iz objavljenog revidiranog financijskog izvješća, matična kompanija, Ina d.d. je lani ostvarila neto dobit od 656 milijuna kuna, dok je u 2018. godini dobit iznosila 1,3 milijarde kuna. Pandemija koronavirusa u ovoj godini se, pak, odrazila na poslovanje Ine i njene šestomjesečne rezultate. Ina grupa je u prvih šest mjeseci ove godine poslovala s neto gubitkom od 965 milijuna kuna, dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju poslovala s dobiti od 188 milijuna kuna. 

Koliko je negativni utjecaj na Inine poslovne rezultate imalo zatvaranje ekonomije i kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa pokazuju i ukupni prihodi, koji su u prvih šest ovogodišnjih mjeseci iznosili 7,4 milijarde kuna, što je 27,5 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Iz Ine su početkom ovoga tjedna potvrdili da su, s obzirom na okolnosti poslovanja u uvjetima pandemije, u Ina grupi pokrenute organizacijske promjene, a očekuje se da će restrukturiranje obuhvatiti maksimalno 250 zaposlenika i to u onim organizacijskim jedinicama kojima je smanjen opseg aktivnosti. Točan broj bit će poznat nakon što se iscrpe sve ostale mogućnosti, poput potencijalnog razmještaja radnika na druga radna mjesta unutar Ina grupe, naveli su iz Ine, uz napomenu da će radnici imati pravo na otpremninu definiranu Kolektivnim ugovorom i braniteljskim sporazumom te su iznosi otpremnina u Ini značajno viši od zakonom propisanih i od otpremnina koje isplaćuju druge vodeće kompanije u Hrvatskoj.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAHALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.

ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.