26.08.2020 08:18
WASHINGTON, 25. kolovoza 2020. (Hina/dpa) - Dow Jones Industrial Average isključio je iz svog burzovnog indeksa dionice naftnog diva Exxon Mobila, farmaceutskog koncerna Pfizera i proizvođača oružja Raytheon.
Indeks Dow Jones dugo je na glasu kao okvirni pokazatelj stanja na američkim financijskim tržištima, iako obuhvaća dionice samo 30 kompanija i ponderiran je njihovom cijenom a ne tržišnom kapitalizacijom. Za razliku od Dow Jonesa, indeks S&P 500 obuhvaća dionice puno više kompanija i ponderiran je njihovom tržišnom kapitalizacijom, pa ga smatraju reprezentativnijim.

Uvrštenje u oba indeksa može donijeti veliku korist kompanijama s obzirom na nastojanja investicijskih foondova da dosegnu prosječne vrijednosti indeksa ili ih nadmaše, objašnjava dpa. Tako su glasine da se razmatra uvrštenje proizvođača električnih vozila Tesla u indeks S&P 500 bile jedan od faktora koji su utjecali na rast cijene njegove dionice, napominje agencija.

Exxon Mobile uvršten je u Dow Jones 1928. godine, Pfizer 2004. a Raytheon u travnju ove godine. S&P Dow Jones, tvrtka koja upravlja Dow Jonesom, navodi da je okidač za odluku o isključenju Exxona, Pfizera i Raytheona i uvrštenju Amgena, Salesforcea i Honeywella bila najavljena podjela Appleove dionice.

Da sastav indeksa nije izmijenjen, podjela bi smanjila utjecaj sektora informatičkih tehnologija na njegovu vrijednost, piše u ponedjeljak Wall Street Journal. 

AUTOWASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa

HONG KONG, 26. svibnja 2022. - Grupa Lenovo ostvarila je rekordne rezultate u poslovnoj 2022. godini, zahvaljujući snažnom rastu prihoda u svim poslovnim sektorima i dobiti, usprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, objavila je kompanija u četvrtak. 

LONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila.