26.08.2020 08:08
ZAGREB, 25. kolovoza 2020. (Hina) - Crobex indeksi Zagrebačke burze u utorak su porasli četvrti dan zaredom, dok su trgovanje obilježile dionice Altantske plovidbe s prometom većim od tri milijuna kuna, kao i dionice Đuro Đaković grupe s visokim rastom cijene, za gotovo 74 posto. 
Crobex indeks je porastao za 0,50 posto, na 1.616,99 bodova, a Crobex10 za 0,58 posto, na 996,80 bodova. Među sektorskim indeksima snažno su porasli Crobexindustrija, za 9,05 posto, ponajprije pod utjecajem snažnog rasta cijene Đuro Đaković grupe, a osjetniji rast cijena sve tri dionice iz sastava indeksa građevinskog sektora odrazio se i na rast Crobexkonstrukta, za 7,47 posto. Jedini među sektorskim indeksima s padom vrijednosti je indeks prehrambenog sektora, koji je u minusu od 1,61 posto. 

Redovni promet dionicama iznosio je 8,8 milijuna kuna, što je za oko 3,1 milijun kuna više nego jučer. Jedina s milijunskim prometom, 3,3 milijuna kuna, bila je dionica Atlantske plovidbe, kojoj je cijena snižena za 3,18 posto, na 213 kuna. Po prometu, koji je iznosio gotovo 743 tisuće kuna, slijedi dionica Valamar Riviere. Cijena te dionice je porasla za 2,54 posto, na 24,20 kuna. 

Dionicama Instituta IGH ostvaren je promet od 702,1 tisuću kuna, uz rast cijene za 1,63 posto, na 125 kuna. Još snažniji rast cijene bilježe ostale dvije dionice iz sastava Crobexkonstruktra - Ingre za 13,51 posto, na 8,40 kuna, a Dalekovoda za 7,28 posto, na 7,66 kuna. Dionicama Ingre ostvaren je promet od 490 tisuća kuna, a Dalekovoda gotovo 395 tisuća kuna. Ipak, najveća je dobitnica dionica Đuro Đaković grupe sa skokom cijene za čak 73,68 posto, na 2,97 kuna, uz promet od 416,9 tisuća kuna. 

Danas je održana i glavna skupština Đuro Đaković grupe na kojoj, kako su izvijestili iz kompanije, nisu donijete odluke o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala i izmjeni Statuta, a na protuprijedlog dioničara Nenada Bakića odlučeno je da se prošlogodišnji gubitak od 104,46 milijuna kuna pokrije iz dobiti budućeg poslovanja. "Sve odluke donesene su u skladu s prijedlozima odluka navedenim u pozivu za održavanje glavne skupštine, osim odluke o pokriću gubitka, koja je donesena po protuprijedlogu dioničara Nenada Bakića, te odluke o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala i izmjenama Statuta, koje nisu donesene", objavila je tvrtka putem Zagrebačke burze.

Prema objavljenim odlukama donesenim na skupštini, gubitak iz poslovanja u 2019. godini je, po zaključnom je računu, iznosio 104,46 milijuna kuna, a pokrit će se iz dobiti budućeg poslovanja. U pozivu, pak, za glavnu skupštinu koji je objavljen sredinom srpnja bilo je predloženo da se gubitak najvećim dijelom pokrije pojednostavljenim smanjenjem temeljnog kapitala, i to smanjenjem nominalnog iznosa i spajanjem dionica.

Najveće su gubitnice na Burzi danas dionice Jadroplova, koje su pojeftinile za 11,76 posto, na 9 kuna, ali uz skroman promet od oko 1,4 tisuće kuna.Među dionicama s više od sto tisuća kuna prometa cijena je pala i dionicama Vira, za 6,67 posto, na 49 kuna, HPB-a za 2,61 posto, na 448 kuna, Optima telekoma za 1,68 posto, na 4,69 kuna, itd. Inače, danas se trgovalo s ukupno 32 dionice, pri čemu je njih 17 u cjenovnom plusu, cijena njih 10 je pala, dok se zadnja cijena pet dionica nije mijenjala. 

M&A procesZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Infinum u kategoriji velikih tvrtki, Q agency u kategoriji srednjih i The Productive Company u kategoriji malih najbolji su poslodavci u 2022. godini, pokazuju rezultati istraživanja zadovoljstva zaposlenika, koje je portal MojPosao proveo u 67 tvrtki.

ZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je u četvrtak da ulazak Hrvatske u schengenski prostor te potpisivanje Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a predstavljaju snažan poticaj hrvatskom gospodarstvu. 

ZAGREB, 9. prosinca 2022. (Hina) - Do ponedjeljka 5. prosinca poslodavci su svojim zaposlenima uz redovne mjesečne plaće tijekom ove godine isplatili i oko 7,71 milijardi kuna neoporezivih naknada, piše u petak Večernji list. 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) pokrenuli su prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus, odnosno novi program za povezivanje znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava, a prijave na njega traju do 15. siječnja iduće godine, priopćeno je u srijedu s FER-a.

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Radnici zagrebačke Čistoće prosvjedovali su u srijedu ispred ulaza u zgradu Čistoće tražeći povećanje plaća najslabije plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga, te su najavili prekid rada na Božić ako im se ne ispune zahtjevi.