25.08.2020 07:59
LONDON, 24. kolovoza 2020. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 44 dolara nakon zatvaranja više od polovine proizvodnje u Meksičkom zaljevu zbog oluja a trgovce ohrabruju i naznake napretka u razvoju lijekova za Covid 19.
Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 32 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 44,67 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 42,42 dolara. "Cijene su jutros slušale poruke majke prirode - dvije oluje prijete Meksičkom zaljevu i zaustavljena je polovina proizvodnje u toj regiji. Dobitke će ipak ograničavati prijetnja drugog produljenog vala zaraze koronom“, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Naftne kompanije zatvorile su proizvodne kapacitete veće od milijuna barela dnevno na američkoj obali Meksičkog zaljeva zbog uragana Marca i tropske oluje Laura i evakuirale radnike s više od 100 naftnih platformi. Analitičari upozoravaju da oluje ne prijete samo platformama već i rafinerijama. "Iako smo trenutno usredotočeni na proizvodnju nafte, morat ćemo voditi računa i o aktivnostima prerade u rafinerijama, koje bi mogle biti ugrožene poplavama. Američki dio Meksičkog zaljeva ključno je središte za preradu nafte“, podsjeća Warren Patterson iz ING-a.

Potporu cijenama pružilo je i izvješće Financial Timesa da američki predsjednik Donald Trump razmatra ubrzanu proceduru za odobravanje eksperimentalnog cjepiva za Covid 19, koje su zajednički razvili AstraZeneca i Sveučilište Oxford.Trump je u nedjelju pozdravio i dozvolu američkog regulatora za lijek koji koristi krvnu plazmu oporavljenih pacijenata, dan nakon što je agenciju optužio da sprječava uvođenje cjepiva i lijekova terapija iz političkih razloga. Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je pak na "nisku kvalitetu" dokaza o djelotvornosti cjepiva, podsjeća Reuters.

Značajniji rast cijena nafte ograničilo je danas povećanje broja aktivnih bušotinskih postrojenja u SAD-u, prvo od ožujka i najveće u posljednjih sedam mjeseci. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 44,92 dolara, te se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni trgovinski dan.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa