24.08.2020 08:08
ZAGREB, 23. kolovoza (Hina) – Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna porasla, po prvi put nakon osam tjedana pada, što se ponajviše zahvaljuje jačanju američke u odnosu na europsku valutu.
Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 0,2 posto, na 93,24 boda. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao 0,75 posto, na 105,80 jena.No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula 0,4 posto, na 1,1795 dolara.Dolar je već dulje vrijeme pod pritiskom zbog izuzetno labave monetarne politike američke središnje banke i golemih fiskalnih poticaja najvećem svjetskom gospodarstvu. Stoga se većinu prošloga tjedna njegova vrijednost prema košarici valuta kretala blizu najnižih razina u posljednjih 27 mjeseci, pa se činilo da će oslabiti i deveti tjedan zaredom, što nije zabilježeno posljednjih 10-ak godina. Tim više što situacija u američkom gospodarstvu nije baš impresivna, na što je prošloga tjedna podsjetio i zapisnik s nedavne sjednice čelnika američke središnje banke.

Pandemija koronavirusa „uvelike će utjecati na gospodarske aktivnosti, zaposlenost i inflaciju u kratkom razdoblju, te predstavlja značajan rizik za ekonomske izglede u srednjoročnom razdoblju”, navodi se u zapisniku sa sjednice, na kojoj je Fed kamate ostavio nepromijenjene i poručio da je gospodarstvu i dalje potrebna monetarna podrška.Čelnici Feda smatraju da su gospodarstvu još uvijek potrebni i fiskalni poticaji, s obzirom da se rast zaposlenosti u posljednje vrijeme usporava, nakon snažnog oporavka u lipnju i srpnju.Ipak, u petak je dolar ojačao jer su ulagače ohrabrili američki, a razočarali europski gospodarski pokazatelji.Izvješće tvrtke Markit pokazalo je posustajanje oporavka eurozone u kolovozu zbog slabe potražnje u uslužnom sektoru u uvjetima daljnjeg rasta broja zaraženih koronavirusom.

Markitov indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u kolovozu za 3,3 boda u odnosu na srpanj, na 51,6 bodova. "Čini se da najnovije procjene kolovoških PMI-a u Francuskoj i Njemačkoj signaliziraju zastoj ekonomskih aktivnosti, posebno u uslužnom sektoru, gdje rast broja zaraženih možda prigušuje ekonomsku aktivnost", tumači Michael Hewson, analitičar u tvrtki CMC Markets. S druge strane, PMI indeks poslovne aktivnosti u SAD-u porastao je u kolovozu s 50,3 na 54,7 bodova, najvišu razinu od veljače 2019. godine, što je potaknulo nadu u brži oporavak američkog od gospodarstva eurozone. „PMI indeksi pokazali su da se američko gospodarstvo oporavlja brže od europskog. Europa, čini se, gubi na zamahu, a slično vrijedi i za neka druga područja svjetskog gospodarstva. To je podržalo američku valutu”, kaže Karl Schamotta, strateg u tvrtki Cambridge Global Payments.

I dok je prema euru ojačao, dolar je prošloga tjedna oslabio prema jenu jer se japanska valuta smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena. A s obzirom na daljnje širenje koronavirusa u svijetu i naznake sporog oporavka velikih svjetskih gospodarstava, mnogi ulagači traže sigurnije investicije.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa