03.08.2020 11:05
ZAGREB, 3. kolovoza 2020. (Hina) – Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje mirno trgovanje, uobičajeno za početak tjedna i ovo razdoblje ljetnih godišnjih odmora, a kako se ne očekuju značajnije gospodarske vijesti, Crobexi bi mogli stagnirati.
Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa. Crobex indeks pao je prošloga tjedna 1,35 posto, na 1.573 boda, a Crobex10 za 1,5 posto, na 973 boda. Oba su indeksa oslabila četvrti tjedan zaredom i zaronila na najniže razine u mjesec dana.

Redovni promet dionicama iznosio je 26,44 milijuna kuna, što je za 4,4 milijuna manje nego u tjednu ranije.„Crobex je pao četvrti tjedan zaredom. Tjedan je protekao u znaku objava poslovnih rezultata domaćih kompanija za drugi kvartal, a najviše su se na udaru našle dionice u turističkom sektoru, što je očekivano jer su najviše pogođene epidemijom koronavirusa.

Tako je indeks turističkog sektora pao gotovo 2 posto. Likvidnost je, pak, dodatno oslabila, pa je prosječni redovni dnevni promet iznosio oko 5,3 milijuna kuna”, kaže Magdalena Dolenec, analitičarka tržišta kapitala u Erste banci. Najveći promet, 3,9 milijuna kuna, prošloga je tjedna ostvaren dionicom Podravke, pri čemu joj je cijena porasla 2,4 posto, na 420 kuna.

Slijedila je dionica HT-a, s prometom od 3,4 milijuna kuna, a cijena joj je pala 6,4 posto, na 162 kune, što je bio rezultat nastupa ex-dividend datea u ponedjeljak, odnosno od tada se njome trguje bez prava na dividendu za prošlu godinu od 8 kuna po dionici.

Dionicom Valamar Riviere ostvareno je prošloga tjedna 2,82 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala 2,1 posto, na 23 kune.Iz te najveće domaće turističke kompanije u petak su izvijestili da su u prvih šest ovogodišnjih mjeseci ostvarili 134 milijuna kuna ukupnih prihoda što je 81 posto manje nego lani, a posljedica je zatvaranja turističkih objekata od ožujka do kraja svibnja i značajnih poremećaja turističkih tokova zbog globalne pandemije, koji su nastavili negativno utjecati na volumen poslovanja i u lipnju.

Stoga je i EBITDA bila negativna, 107,9 milijuna kuna, nasuprot dobiti lani od 84,7 milijuna kuna. U fokusu investitora bila je prošloga tjedna i dionica Dalekovoda, kojom je ostvareno 2,8 milijuna kuna prometa, a sa skokom cijene za gotovo 15 posto, na 5,62 kune, bila je među najvećim dobitnicama.

Dalekovod je u četvrtak izvijestio da je na razini grupe u prvom polugodištu ostvario 8 posto veće poslovne prihode, ukupno 601,4 milijuna kuna te operativnu dobit (EBIT) od 15,7 milijuna kuna, nakon gubitka od 8,9 milijuna kuna u istom lanjskom razdoblju.

Ipak, najveća dobitnica bila je dionica Ingre, sa skokom cijene za gotovo 19 posto, na 6,9 kuna. S druge strane, među likvidnijima je najviše pala cijena dionice Dukata, za 8,75 posto, na 730 kuna.Na domaćem tržištu kapitala prošloga se tjedna trgovalo s ukupno 59 dionica, od čega je 28 ostvarilo porast cijene, a 23 pad, dok su cijene osam dionica ostale nepromijenjene na tjednoj razini.

„Kako je u zamahu sezona godišnjih odmora, ovoga tjedna ne očekujemo neke značajnije pomake, vjerojatnije je mirnije trgovanje”, kaže Magdalena Dolenec. A na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,15 posto, dok je S&P 500 porastao 1,7, a Nasdaq indeks 3,7 posto.

„Ulagače zabrinjavaju nešto lošiji nego što se očekivalo gospodarski podaci, dok s druge strane tržište podržava nada u nove poticajne mjere u američkom gospodarstvu. Dobici S&P 500 i Nasdaq indeksa ponajviše se zahvaljuju boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima tehnoloških divova”, kaže Magdalena Dolenec.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 3,7 posto, dok je frankfurtski DAX skliznuo 4,1, a pariški CAC 3,5 posto. „Posljedica je to loših gospodarskih pokazatelja.

U eurozoni je u drugom tromjesečju BDP pao za rekordnih 12,1 posto, a uz to, ulagači se plaše da će oporavak gospodarstava trajati duže nego što se očekivalo zbog daljnjeg širenja koronavirusa”, kaže Magdalena Dolenec.

dioniceZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - IT tvrtka Span svrstana je među tri najbolje europske tvrtke koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, za što je dobila i nagradu Europske komisije, Federacije europskih burzi i Udruženja europskih izdavatelja, izvijestili su u petak iz Spana.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Procjena je da desetak tisuća ljudi u Hrvatskoj plaća 'zaključani' sadržaj u online medijima, a Hrvatska je s udjelom od 8 posto na posljednjem mjestu od 20 država EU u kojima čitatelji plaćaju za vijesti, pokazuje istraživanje Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP). 

NEW YORK, 2. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki farmaceutski div Pfizer najavio je u petak da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Europi kako bi nadomjestio izgubljeni prihod nakon isteka patenata za neke lijekove i pad prodaje cjepiva protiv covida-19. 

HALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.