29.07.2020 07:03
FRANKFURT, 28. srpnja 2020. (Hina/dpa) - Banke u eurozoni trebale bi pričekati s isplatom dividendi i otkupom dionica do 1. siječnja iduće godine, stoji u najnovijim preporukama Europske središnje banke (ECB).
U ECB-u se nadaju da će time ojačati sposobnost zajmodavaca da apsorbiraju gubitke tijekom pandemije koronavirusa, uz istodobno povećavanje kapitala kako bi mogli nastaviti odobravati kredite potrošačima i kompanijama."Stvaranje snažnih zaštitnih slojeva kapitala i likvidnosti od zadnje financijske krize omogućilo je bankama tijekom ove krize da nastave kreditirati kućanstva i kompanije i time pomognu stabilizaciji realnog gospodarstva”, rekao je u utorak Andrea Enria, predsjednik Nadzornog odbora ECB-a. "Stoga je tim važnije ohrabriti banke da koriste zaštitne slojeve kapitala i likvidnosti sada kako bi se nastavili fokusirati na tu glavnu zadaću: kreditiranje", dodaje.

Dosad je ECB tražio od banaka da se suzdrže od isplate dividende dioničarima do 1. listopada. Mnoge banke stoga su otkazale planirane isplate dividende temeljem financijskih rezultata u 2019. godini ili su ih barem reducirale. ECB izravno nadzire najveće banke i bankarske grupe u eurozoni od studenoga 2014. godine, čija se brojka trenutno popela na 115 institucija u 19-članoj eurozoni, što čini gotovo 82 posto ukupnog tržišta.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa