28.07.2020 07:01
ZAGREB, 27. srpnja 2020. (Hina) - Jadran-Galenski laboratorij (JGL) u prvom je polugodištu na razini grupe ostvario operativnu dobit (EBITDA) od 71 milijun kuna, što je 54 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju preliminarni podaci za prvo polugodište objavljeni na Zagrebačkoj burzi.
Poslovni prihodi na razini Grupe, uključujući ljekarnički dio poslovanja kroz ZU Pablo i segment dijetetike i kozmetike kroz tvrtku kćer Adrialab, u prvoj polovini ove godine bilježe 16 posto rasta te iznose 453 milijuna kuna.JGL je, kako se navodi u priopćenju, u farmaceutskom dijelu poslovanja nastavio s trendom rasta prihoda i operativne profitabilnosti.

Poslovni prihodi JGL Pharme, sukladno preliminarnim, konsolidiranim rezultatima, dosegnuli su rekordnih 355 milijuna kuna, što čini rast od 16 posto, u uvjetima otežanog poslovanja zbog pandemije s virusom Covid-19, koja je dovela do naglog usporavanja potražnje u drugom kvartalu. Međutim, čak i u tim okolnostima JGL je uspio ostvariti dvoznamenkasti rast i rast brži od tržišta, ističu iz tvrtke napominjući kako je taj rezultat tim veći, s obzirom da je zabilježen pad prodaje u Rusiji i Hrvatskoj, dva najveća tržišta JGL-a. "Ovo je sjajan rezultat jer govori kako smo uspjeli izgraditi dovoljno veliko i rastuće poslovanje u Ukrajini, Kazahstanu, BiH, Bjelorusiji i B2B tržištima, a time i smanjili ovisnost o pojedinim tržištima", isiču iz JGL-a.

Navode kako je Rusija i dalje njihovo najveće tržište na kojem su ostvarili 33 posto prihoda u prvoj polovici ove godine, ali je to smanjenje s 39 posto udjela lanjske godine. Međutim, ono što ih posebno veseli je rast u B2B biznisu za čak 87 posto. Time potvrđuju, kako navode, konkurentnost JGL-a na europskoj sceni te osiguravaju važan izvor novih prihoda, u kojem nemaju rizik tečajnih razlika.

Dobit prije oporezivanja iznosi 28 milijuna kuna. U priopćenju se navodi kako JGL nastavlja i sa smanjenjem duga i zaduženosti, unatoč financijskom šoku zbog pandemije. Tvrtka je u prvoj polovini godine povećala operativnu profitabilnost (EBITDA marža) s 13,5 na 17,7 posto, što ocjenjuju kao izvanredan rezultat. Ističu i kako su izvrsnim rezultatima u prodaji te efikasnim upravljanjem troškovima uspjeli gotovo u potpunosti nadoknaditi trošak od 15,5 milijuna kuna nastao zbog negativnog utjecaja tečajnih razlika. "U drugoj polovici godine nastavljamo s istom poslovnom strategijom koja uključuje još bržu i fokusiraniju prilagodbu potrebama kupaca, prodaji i izvozu, kao i dodatno širenje suradnji u ključnim terapijskim segmentima oftalmologije i otorinolaringologije", navodi se u priopćenju.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.