27.07.2020 07:26
ZAGREB, 24. srpnja 2020. (Hina) - Hrvatski Telekom (HT) u prvih šest mjeseci ove godine poslovao s neto dobiti nakon manjinskih udjela od 313  milijuna kuna, što je za 125 milijuna kuna ili 28,5 posto manje nego u istom razdoblju lani, pokazuje u petak objavljeno konsolidirano financijsko izvješće te kompanije.
"Situacija uzrokovana Covid-19 pandemijom i posljedičan razvoj događaja utjecali su na uvjete poslovanja, što se odrazilo i na poslovanje Hrvatskog Telekoma", navode iz HT-a. Po podacima iz izvješća, ukupni konsolidirani prihodi HT grupe u prvom polugodištu su iznosili 3,49 milijardi kuna i u odnosu na isto lanjsko razdoblje manji su za 201 milijun kuna ili za 5,4 posto.

Smanjenje prihoda iz kompanije objašnjavaju manjom realizacijom prihoda od fiksnih usluga (koji su manji za 105 milijuna kuna, odnosno 6,3 posto), prihoda od mobilnih usluga (za 100 milijuna kuna, odnosno 6,1 posto) i ostalih prihoda (7 milijuna kuna, odnosno 93 posto), a što je djelomično anulirano većim prihodima od sistemskih rješenja (za 12 milijuna kuna, odnosno 3,2 posto). U prvih šest mjeseci EBITDA nakon najmova iznosila je 1,29 milijardi kuna i manja je za 110 milijuna kuna ili 7,8 posto. To se objašnjava smanjenjem u HT grupi u Hrvatskoj (za 106 milijuna kuna ili 8,1 posto) i u Crnogorskom Telekomu (za 4 milijuna kuna ili 3,9 posto).

Kad se isključe jednokratni učinci EvoTV transakcije iz prvog tromjesečja 2019. godine, EBITDA nakon najmova bila je manja za 3,7 posto, a marža EBITDA-e nakon najmova iznosila je 37 posto. Ukupna kapitalna ulaganja u prvih šest mjeseci ove godine iznosila su 804 milijuna kuna i veća su za 10,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Iz HT-a ističu i da su zbog volatilnosti prisutne u ožujku i travnju, unatoč izazovnom poslovnom okruženju, te i dalje prisutnoj neizvjesnosti, revidirali svoje izglede za 2020. te očekuju da će prihodi, "za koje se ranije smatralo da će biti stabilni ili nešto manji u odnosu na 2019., biti manji za srednji do visoki jednoznamenkasti broj". Za EBITDA-u nakon najmova, za koju je prethodno predviđeno da će biti oko 38 posto, sada očekuju da će iznositi oko 39 posto.

HT je u veljači utvrdio očekivana kapitalna ulaganja od oko 1,7 milijardi kuna te i dalje očekuju da će ostvariti taj cilj. Kada je riječ o regionalnom širenju "nastavljaju pratiti i procjenjivati potencijalne prilike za spajanja i preuzimanja". Predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis u komentaru izvješća ističe kako je na prvih šest mjeseci snažno utjecala Covid-19 pandemija i posljedično uvedena ograničenja, a učinci su bili vidljivi na poslovanju tvrtke te općenito u gospodarstvu i društvu. "Nema industrije koja nije bila pogođena, uključujući sektor telekomunikacija. Međutim, usluge i povezivost koje osiguravamo hrvatskom društvu i gospodarstvu sada su važniji nego ikad te sam osobito ponosan što smo tijekom posljednjih šest mjeseci dokazali svoje tržišno i tehnološko liderstvo i činjenicu da smo vodeća mreža, kao i našu snažnu predanost pružanju podrške kada je to bilo najvažnije, a to ćemo nastaviti činiti i dalje", poručuje Nebis.

S obzirom na to da Hrvatska treba pojačati svoje napore u pogledu digitalizacije, predsjednik Uprave HT-a ističe da je njihova uloga "pomoći poduzećima i javnom sektoru pri njihovoj transformaciji i digitalnom iskoraku kroz pružanje kombinacije telekomunikacijskih te standardiziranih i prilagođenih ICT rješenja, osigurati još veću vrijednost za korisnike ubrzavanjem i pojednostavnjenjem digitalnih usluga, te pritom održati tempo planiranih ulaganja u mrežu, što je ključno za digitalizaciju društva i povratak gospodarskom rastu". 

Najavio je i kako će, čak i uz izazovne izglede za ostatak 2020., HT kao najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske nastaviti spajati hrvatsko društvo s prilikama koje digitalizacija pruža te je siguran da će ostvariti svoju viziju održivog i profitabilnog rasta.HT u izvješću također navodi kako je, usprkos izazovnim izgledima, nastavio s planovima ulaganja u kvalitetu mreže, razvoj 5G tehnologije i uvođenje optičke mreže. "Mobilna mreža HT-a nakon zaključene modernizacije dosegla je spremnost za 5G tehnologiju, koja će biti temelj gospodarskog rasta", ističu iz kompanije.

Plinsko postrojenjeZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Vlada je na sjednici u četvrtak s ciljem povećanja sigurnosti opskrbe plinom, donijela odluku o izgradnji plinovoda Zlobin - Bosiljevo i povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje, pri čemu ukupna vrijednost ulaganja doseže 180 milijuna eura.

SPLIT, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Storylines residential ships i splitski Brodosplit potpisali su ugovor o gradnji prvog svjetskog ekološki održivog rezidencijalnog broda, vrijednog 1,5 milijardi američkih dolara, priopćeno je iz te kompanije iz Miamija.

ZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Kako bi očuvala proizvodnju mlijeka na svom otkupnom području, tvrtka Dukat podići će, po sedmi put u ovoj godini, otkupnu cijenu mlijeka, pa će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru mlijeka svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Istraživanje trendova o plaćama i dodatnim naknadama na hrvatskom tržištu, koje je provela tvrtka Manpower, pokazalo je da je većina poslodavaca, 60,5 posto ispitanih, unatoč krizi povećala plaće i naknade u prvom polugodištu, no i da dodatno ne motiviraju zaposlenike transformativnim edukacijama i obukama.

ZAGREB, 17. kolovoza 2022. (Hina) - Udruga Glas poduzetnika (UGP) u srijedu je upozorila na nestabilnu situaciju na tržištu plina i nova poskupljenja, apeliravši na hitnu intervenciju vlade i resornog ministarstva, a u slučaju nepronalaska adekvatnog rješenja, najavila je i prosvjed na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.