22.07.2020 07:28
ZUERICH, 21. srpnja 2020. (Hina/Reuters) - Švicarski proizvođač lijekova Novartis u utorak je izvijestio o padu dobiti i prihoda u drugom tromjesečju te je snizio procjene o rastu prihoda u 2020. godini.
Neto dobit u drugom je tromjesečju 2020. smanjena za četiri posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 1,9 milijardi dolara, pokazalo je izvješće o poslovnim rezultatima. Prihodi su, pak, smanjeni za jedan posto, na 11,35 milijardi dolara, objavila je kompanija. Prihodi od prodaje lijekova za liječenje karcinoma Lutathera i lijekova za očne bolesti Lucentis i Xiidra, za koje je Novartis prošle godine platio 3,4 milijarde dolara, su smanjeni, jer su pacijenti izbjegavali posjete liječnicima.

Švicarski proizvođač također trpi negativne posljedice izlaska s tržišta cjepiva prije šest godina.Izvršni direktor Vas Narasimhan, koji je nekoć vodio Novartisovo poslovanje s cjepivima, rekao je da sada očekuju rast prihoda u ovoj godini u sredini raspona jednoznamenkastih stopa. Ranije su predviđali rast u rasponu od srednjih do viših jednoznamenkastih stopa. Novartis je testirao neke od svojih starijih lijekova, uključujući generički lijek za malariju hidoksiklorokin kod pacijenata oboljelih od Covida-19, no kako za tu studiju nije uspio privući dovoljno pacijenata, od nje je morao odustati. Njegovi konkurenti, uključujući Johnson & Johnson poboljšali su pak svoje prognoze za 2020. godinu, primjećuje Reuters.

Poticanje ulaganjaZAGREB, 6. prosinca 2022. (Hina) - Prihodi IT industrije u Hrvatskoj u 2021. premašili su 32 milijarde kuna, što je 15 posto više nego u 2020. te 57 posto više nego prije pet godina, ali plaće zaostaju za Europom, zbog čega toj industriji sve više nedostaje radnika, pa bi bilo dobro da IT dobije veću podršku države, poručeno je u utorak s konferencije Hrvatske gospodarske komore (HGK) o IT-ju.

ŽENEVA, 6. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Zrakoplovni sektor ponovo će u 2023. godini poslovati u plusu, nakon dvije godine gubitaka, zahvaljujući stabilizaciji prometa nakon ublažavanja covid restrikcija, prognozirala je u utorak Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA). 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom su porasle za 17,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime su povećane 21. mjesec zaredom na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) u ponedjeljak je pozdravila skorašnje potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, najavljeno za 7. prosinca u Washingtonu, koje će značiti manje financijsko i administrativno opterećenje za poduzeća koja izravno posluju.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth u ponedjeljak je stekao većinski udio u društvu Yellow Submarine, koje upravlja vodećim brendom premium burgera u središnjoj Europi Submarine, priopćeno je iz tog fonda.