22.07.2020 07:28
ZUERICH, 21. srpnja 2020. (Hina/Reuters) - Švicarski proizvođač lijekova Novartis u utorak je izvijestio o padu dobiti i prihoda u drugom tromjesečju te je snizio procjene o rastu prihoda u 2020. godini.
Neto dobit u drugom je tromjesečju 2020. smanjena za četiri posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 1,9 milijardi dolara, pokazalo je izvješće o poslovnim rezultatima. Prihodi su, pak, smanjeni za jedan posto, na 11,35 milijardi dolara, objavila je kompanija. Prihodi od prodaje lijekova za liječenje karcinoma Lutathera i lijekova za očne bolesti Lucentis i Xiidra, za koje je Novartis prošle godine platio 3,4 milijarde dolara, su smanjeni, jer su pacijenti izbjegavali posjete liječnicima.

Švicarski proizvođač također trpi negativne posljedice izlaska s tržišta cjepiva prije šest godina.Izvršni direktor Vas Narasimhan, koji je nekoć vodio Novartisovo poslovanje s cjepivima, rekao je da sada očekuju rast prihoda u ovoj godini u sredini raspona jednoznamenkastih stopa. Ranije su predviđali rast u rasponu od srednjih do viših jednoznamenkastih stopa. Novartis je testirao neke od svojih starijih lijekova, uključujući generički lijek za malariju hidoksiklorokin kod pacijenata oboljelih od Covida-19, no kako za tu studiju nije uspio privući dovoljno pacijenata, od nje je morao odustati. Njegovi konkurenti, uključujući Johnson & Johnson poboljšali su pak svoje prognoze za 2020. godinu, primjećuje Reuters.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKASEUL, 18. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina. 

LONDON, 18. svibnja 2022 (Hina) - Netflix je otpustio oko 150 djelatnika, mjesec dana nakon što je objavio da prvi puta u zadnjih deset godina gubi pretplatnike. 

ZAGREB, 17. svibnja 2022. (Hina) - Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja i postati njegov izvoznik, ocjenjuje se u analizi konzultantske tvrtke Smarter u kojoj se ističe da Hrvatska proizvodi više suncokreta nego što joj treba, ali i znatno manje ulja od vlastitih potreba.

LONDON, 17. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Britanska stopa nezaposlenosti na početku je godine bila najniža u više od 47 godina, pokazuju službeni podaci, no plaće su nastavile zaostajati za rastućom inflacijom.