20.07.2020 07:03
ZAGREB, 17. srpnja 2020. (Hina) - Dioničari Ine bi na glavnoj skupštini, koja je sazvana za 26. kolovoza, trebali odlučiti i o prijedlogu da se većina dobiti iz prošle godine ili iznos od 622,7 milijuna kuna isplati za dividendu, koja bi iznosila 62,27 kuna po dionici, najavljeno je u petak u pozivu za skupštinu.
Matična kompanija, Ina d.d. je prošle godine ostvarila dobit u iznosu od 655,57 milijuna kuna, a skupštini se predlaže da se najveći dio ili iznos od 622,7 milijuna kuna  isplati za dividendu, koja bi iznosila 62,27 kuna po dionici. U zakonske bi se rezerve rasporedilo 32,7 milijuna kuna, a u zadržanu dobit 82,6 tisuća kuna, navodi se u pozivu za glavnu skupštinu koji je objavljen na Zagrebačkoj burzi.

Pravo na dividendu stekli bi dioničari evidentirani u depozitoriju Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD) na dan 2. rujna, a isplatila bi se najkasnije do 25. rujna. "Uzevši u obzir stabilnu financijsku poziciju i nisku zaduženost društva, koje mu omogućuju financiranje investicijskih planova, predlaže se distribuirati dobit u obliku isplate dividende u iznosu od 62,27 kuna po dionici", obrazlaže čelništvo Ine  pozivu za skupštinu. 

Isplata dividende od 62,27 kuna po dionici najavljena je još u drugoj polovici ožujka, kada su se o tomu usuglasili Uprava i Nadzorni odbor Ine.  To je upola manja dividenda nego godinu prije, jer je lani dioničarima isplaćena dividenda od 125 kuna po dionici, ili ukupno 1,25 milijardi kuna. No, i Inina je dobit u prošloj godini bila manja nego u 2018. godini. Naime, po podacima iz objavljenog revidiranog financijskog izvješća, matična kompanija, Ina d.d. je lani ostvarila neto dobit od 655,57 milijuna kuna, dok je u 2018. godini dobit iznosila 1,33 milijarde kuna. 

S obzirom na najavu dividende u iznosu od 62,27 kuna po dionici, neslužbeni izračun pokazuje da će mađarskom MOL-u, koji drži nešto više od 4,9 milijuna dionica Ine ili 49,1 posto dionica, iz prošlogodišnje Inine dobiti za dividendu biti isplaćeno 305,6 milijuna kuna, a Republici Hrvatskoj, koja u Ini ima 4,48 milijuna dionica ili 44,8 posto, 279,2 milijun kuna.  Privatni i institucionalni investitori, koji imaju ukupno nešto više od 608 tisuća dionica ili 6,1 posto dionica Ine, ukupno bi trebali dobiti oko 37,9 milijun kuna na ime dividende.

Uz prijedlog o rasporedu prošlogodišnje dobiti, dioničari Ine na skupštini bi trebali dati i razrješnice članovima Uprave i Nadzornog odbora, a za revizora za ovu godinu izabrati revizorsko društvo Ernst &Young. 

Poticanje ulaganjaZAGREB, 6. prosinca 2022. (Hina) - Prihodi IT industrije u Hrvatskoj u 2021. premašili su 32 milijarde kuna, što je 15 posto više nego u 2020. te 57 posto više nego prije pet godina, ali plaće zaostaju za Europom, zbog čega toj industriji sve više nedostaje radnika, pa bi bilo dobro da IT dobije veću podršku države, poručeno je u utorak s konferencije Hrvatske gospodarske komore (HGK) o IT-ju.

ŽENEVA, 6. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Zrakoplovni sektor ponovo će u 2023. godini poslovati u plusu, nakon dvije godine gubitaka, zahvaljujući stabilizaciji prometa nakon ublažavanja covid restrikcija, prognozirala je u utorak Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA). 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom su porasle za 17,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime su povećane 21. mjesec zaredom na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) u ponedjeljak je pozdravila skorašnje potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, najavljeno za 7. prosinca u Washingtonu, koje će značiti manje financijsko i administrativno opterećenje za poduzeća koja izravno posluju.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth u ponedjeljak je stekao većinski udio u društvu Yellow Submarine, koje upravlja vodećim brendom premium burgera u središnjoj Europi Submarine, priopćeno je iz tog fonda.