17.07.2020 07:17
FRANKFURT, 16. srpnja 2020. (Hina/Reuters/AFP) - Europska središnja banka (ECB) objavila je u četvrtak da je spremna podupirati likvidnost u eurozoni sve dok ne bude sigurna da je koronakriza završila a Christine Lagarde poručila je vladama da moraju pomoći u potpori oporavku.
Gospodarska aktivnost u eurozoni stabilizirala se proteklih tjedana zahvaljujući popuštanju mjera karantene, ali neizvjesnost u pogledu brzine i razmjera oporavka i dalje je velika, poručila je Lagarde s online tiskovne konferencije nakon redovne sjednice ECB-a. Upravno vijeće ECB-a zadržalo je ključne kamatne stope na važećoj razini, uključujući kamatnu stopu na glavne operacije refinanciranja od nula posto i negativnu kamatnu stopu na depozite od 0,5 posto.

ECB je na lipanjskoj sjednici pojačao potporu gospodarstvu u koronakrizi, pojačavši likvidnost kroz udvostručenu vrijednost posebnog programa kupnje obveznica (PEPP), na 1.350 milijardi eura. Ujedno je produljio njegovu provedbu do lipnja iduće godine. Danas su iz središnje monetarne institucije eurozone da će ga provoditi "barem do kraja lipnja 2021., odnosno, u svakom slučaju, dok (Vijeće) ne odluči da je krizna faza koronavirusa završena". Lagarde je danas kazala da je do kraja lipnja ECB otkupio obveznice za više od 360 milijardi eura.

“PEPP je učinkovit, primjeren i funkcionira. Nismo razmatrali nikakve izmjene u vezi s tim programom”, izjavila je.U osvrtu na inflaciju, kazala je da je temeljna inflacija prigušena zbog nižih cijena energenata. Pritisci na cijene trebali bi ostati vrlo prigušeni zbog oštrog pada BDP-a i povezane izraženije slabosti u gospodarstvu, dodala je. “Novi podaci… signaliziraju nastavak gospodarske aktivnosti u eurozoni, premda je njezina razina i dalje znatno ispod one u razdoblju prije pandemije koronavirusa”, istaknula je.

Stvarni i očekivani gubitak radnih mjesta i dohotka, izrazito povećana neizvjesnost u vezi razvoja pandemije i gospodarski izgledi kontinuirano pritišću osobnu potrošnju i poslovna ulaganja, upozorila je Lagarde. Izgledi ostaju vrlo neizvjesni, zaključila je.ECB je uveo izvanredne mjere kako bi ublažio gospodarske štete izazvane pandemijom, ali vlade moraju pomoći fiskalnim mjerama, naglasila je čelnica ECB-a.

Osvrnula se i na prijedlog Europske komisije o 750 milijardi eura vrijednom fondu za oporavak EU-a od koronakrize.“Važno je da europski čelnici brzo postignu dogovor o ambicioznom paketu“, poručila je Lagarde.Čelnici EU-a pokušat će postići dogovor o fondu na samitu u Bruxellesu 17. i 18. srpnja.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.