16.07.2020 07:30
ZAGREB, 15. srpnja 2020. (Hina) - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u lipnju su u odnosu na svibanj više su za 1,2 posto, a u odnosu na lipanj prošle godine niže su za 4,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Po podacima DZS-a, lipanjske proizvođačke cijene, isključe li se cijene energije, na mjesečnoj razini niže su za 0,1 posto, a u odnosu na lanjski lipanj zadržale su stabilnost. U lipnju, u odnosu na svibanj, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu za industriju ukupno su više za 0,5 posto, dok su na godišnjoj razini niže za 3,1 posto. 

Na inozemnom su tržištu, proizvođačke cijene industrije na mjesečnoj razini više  za 2 posto, a na godišnjoj niže za 5,7 posto. Prema glavnim industrijskim grupacijama, u lipnju ove godine u odnosu na svibanj proizvođačke cijene energije porasle su u energiji za 7 posto, intermedijarnim i kapitalnim proizvodima za po 0,1 posto, dok su u trajnim proizvodima za široku potrošnju pale 0,6 posto, te u netrajnim proizvodima za široku potrošnju 0,3 posto. 

U usporedbi sa šestim mjesecom 2019., proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u lipnju ove godine porasle su kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,8 posto, a pale su cijene energije za 19,1 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,7 i intermedijarnih proizvoda za 0,6 posto, a na istoj razini su cijene kapitalnih proizvoda.

Podaci prema djelatnostima pokazuju da su na mjesečnoj razini proizvođačke cijene u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša porasle za 0,6 posto, opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 0,4 posto, dok su cijene u rudarstvu i vađenju pale 8,5 posto, a u prerađivačkoj industriji 4,7 posto.

Na godišnjoj su razini za 1,7 posto porasle proizvođačke cijene u prerađivačkoj industriji, 0,6 posto u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša, dok su u rudarstvu i vađenju pale 10,6 posto kako i u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 0,2 posto.  

M&A procesZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Infinum u kategoriji velikih tvrtki, Q agency u kategoriji srednjih i The Productive Company u kategoriji malih najbolji su poslodavci u 2022. godini, pokazuju rezultati istraživanja zadovoljstva zaposlenika, koje je portal MojPosao proveo u 67 tvrtki.

ZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je u četvrtak da ulazak Hrvatske u schengenski prostor te potpisivanje Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a predstavljaju snažan poticaj hrvatskom gospodarstvu. 

ZAGREB, 9. prosinca 2022. (Hina) - Do ponedjeljka 5. prosinca poslodavci su svojim zaposlenima uz redovne mjesečne plaće tijekom ove godine isplatili i oko 7,71 milijardi kuna neoporezivih naknada, piše u petak Večernji list. 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) pokrenuli su prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus, odnosno novi program za povezivanje znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava, a prijave na njega traju do 15. siječnja iduće godine, priopćeno je u srijedu s FER-a.

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Radnici zagrebačke Čistoće prosvjedovali su u srijedu ispred ulaza u zgradu Čistoće tražeći povećanje plaća najslabije plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga, te su najavili prekid rada na Božić ako im se ne ispune zahtjevi.