16.07.2020 07:30
ZAGREB, 15. srpnja 2020. (Hina) - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u lipnju su u odnosu na svibanj više su za 1,2 posto, a u odnosu na lipanj prošle godine niže su za 4,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Po podacima DZS-a, lipanjske proizvođačke cijene, isključe li se cijene energije, na mjesečnoj razini niže su za 0,1 posto, a u odnosu na lanjski lipanj zadržale su stabilnost. U lipnju, u odnosu na svibanj, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu za industriju ukupno su više za 0,5 posto, dok su na godišnjoj razini niže za 3,1 posto. 

Na inozemnom su tržištu, proizvođačke cijene industrije na mjesečnoj razini više  za 2 posto, a na godišnjoj niže za 5,7 posto. Prema glavnim industrijskim grupacijama, u lipnju ove godine u odnosu na svibanj proizvođačke cijene energije porasle su u energiji za 7 posto, intermedijarnim i kapitalnim proizvodima za po 0,1 posto, dok su u trajnim proizvodima za široku potrošnju pale 0,6 posto, te u netrajnim proizvodima za široku potrošnju 0,3 posto. 

U usporedbi sa šestim mjesecom 2019., proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u lipnju ove godine porasle su kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,8 posto, a pale su cijene energije za 19,1 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,7 i intermedijarnih proizvoda za 0,6 posto, a na istoj razini su cijene kapitalnih proizvoda.

Podaci prema djelatnostima pokazuju da su na mjesečnoj razini proizvođačke cijene u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša porasle za 0,6 posto, opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 0,4 posto, dok su cijene u rudarstvu i vađenju pale 8,5 posto, a u prerađivačkoj industriji 4,7 posto.

Na godišnjoj su razini za 1,7 posto porasle proizvođačke cijene u prerađivačkoj industriji, 0,6 posto u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša, dok su u rudarstvu i vađenju pale 10,6 posto kako i u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 0,2 posto.  

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.