13.07.2020 07:02
NEW YORK, 11. srpnja 2020. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su protekloga tjedna najvažniji indeksi porasli, pri čemu Nasdaq na rekordnu razinu, dok se investitori pozicioniraju pred objavu poslovnih rezultata kompanija, no na europskim je burzama prevladavalo opreznije raspoloženje uslijed širenja pandemije.
Dow Jones indeks protekloga je tjedna porastao 1 posto, na 26.075 bodova, a S&P 500 indeks za 1,8 posto, na 3.185 bodova. Tehnološki Nasdaq, nakon sedam dana uzastopnog rasta, na tjednoj razini na dobitku je 4 posto, dosegnuvši rekordnih 10.617 bodova. Rastu Nasdaq pomogao je uspon cijena dionica tehnoloških divova Applea, Microsofta, Netflixa i Amazona. Dobitci financijskih dionica, uoči objave poslovnih rezultata vodećih američkih financijskih institucija idućega tjedna, pomogli su, pak, rastu S&P-ja.

Općenito, analitičari prognoziraju da će kompanije čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu za drugo tromjesečje izvijestiti o 40 posto nižoj dobiti na godišnjoj razini, što bi bio najveći pad tromjesečnih zarada od financijske krize 2008. godine. Ipak, investitore i dalje brinu podaci o broju zaraženih od Covida-19, koji u SAD-u svakoga dana probijaju novih rekord. Samo u petak bilo je zaraženo čak 69.000 osoba. Sada je u SAD-u broj zaraženih koronavirusom premašio 3 milijuna te je tako sada svaki stoti Amerikanac zaražen. Pritom u nizu saveznih država - u Kaliforniji, Idahou, Missouriju, Montani, Oklahohomi, Teksasu i na Havajima brojka zaraženih doseže najviše razine zabilježene u jednom danu.

Strah investitora od novog kruga zatvaranja gospodarstva i posljedice toga na zarade kompanija povremeno potaknu dobitonosne prodaje, pa su tako u utorak Dow Jones i S&P prekinuli 5-dnevni uzastopni rast. No, već idućeg dana nastavili su uspon.Zbog pandemije koronavirusa, svjetske su burze polovicom ožujka pale na najniže razine u više godina. No, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja ožujka do danas nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka. Zahvaljujući tome, na američkim burzama Nasdaq indeks je na najvišoj razini u povijesti, dok je S&P 500 od polovine ožujka skočio više od 40 posto.

"Tržište nastavlja ignorirati potencijalne posljedice rasta broja novozaraženih koronavirusom. Prekupljeno je. Iako ne očekujem slom tržišta, mislim da se u ovom trenutku investitori igraju s vatrom", smatra Peter Cardillo, glavni ekonomist u investicijskom društvu Spartan Capital Securities. Ulagače je, također, na kupnje protekloga tjedna ohrabrivao skok cijena dionica na kineskim burzama za više od 5 posto, nakon niza naznaka da se drugo po veličini svjetsko gospodarstvo oporavlja od koronakrize.

Za razliku od SAD-a, gdje broj zaraženih i umrlih od koronavirusa posljednjih dana raste rekordnom brzinom, situacija u Kini, u kojoj je taj virus izbio početkom godine, puno je bolja, a svi posljednji podaci pokazuju da se proizvodna i uslužna aktivnost u toj zemlji oporavljaju. Na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oslabile. Doduše, frankfurtski DAX je ojačao 0,84 posto, na 12.633 boda, no londonski FTSE završio je tjedan u minusu od 1 posto, na 6.095 bodova, a pariški CAC za 1,54 posto, na 4.930 bodova. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,07 posto, na 22. 290 bodova.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa