08.07.2020 07:00
ZAGREB, 7. srpnja 2020. (Hina) - Član Nadzornog odbora Adris grupe Ante Vlahović u utorak je istaknuo kako je ključno održati likvidnost i investicijski potencijal, sačuvati radna mjesta te prilagoditi Adris novonastalim okolnostima uzrokovanim krizom zbog pandemije Covid-19.
Sjednicom Glavne skupštine Adris grupe, održanom danas u Rovinju, završilo je održavanje godišnjih skupština društava u sastavu Grupe, objavili su iz te tvrtke.Tijekom dana su naime održane skupštine Cromarisa, Maistre i Hilton Imperiala, dok su glavne skupštine HUP-a Zagreb i tvrtke Hoteli dubrovačka rivijera održane 6. srpnja, a Croatia osiguranja 3. srpnja. Obraćajući se dioničarima, Vlahović je kazao kako je cilj dugoročno stvaranje vrijednosti, kreiranje novih radnih mjesta i koristi za dioničare i zajednicu u kojoj djeluju.U zadnjih petnaestak godina, kako je rekao, kompanija je prošla proces potpune transformacije i restrukturiranja pa Adris danas upravlja uravnoteženim portfeljem održivih poslova.

"Adris ima dobre tvrtke u dobrim industrijama, a naš je kapital dobro razmješten“, rekao je Vlahović. Rezultat je to, kako je naveo, ulagačkih kriterija koje Adris propituje prije ulaska u neki posao, vodeći pri tome računa o njihovoj dugoročnoj održivosti.Uz rastuću potražnju, ključni kriteriji su internacionalizacija poslovanja, premiumizacija proizvoda i usluga kao i prostor za daljnju konsolidaciju na regionalnim tržištima te dostizanje ekonomije razmjera. Poslovična nezaduženost i snažna financijska pozicija, istaknuo je Vlahović, omogućili su neovisnost u vođenju poslovne politike.U razdoblju od 2005. do 2019. investirano je više od 10 milijardi kuna u rast i razvoj poslova, od čega gotovo šest milijardi kuna u turizam, rekao je. Naveo je i kako je Adris tijekom tog razdoblja vodio uravnoteženu dividendnu politiku koja omogućava daljnji rast i razvoj tvrtke.

Ukupan prosječan godišnji prinos na dionicu, koji uključuje rast cijene dionice i dividendu, iznosio je u razdoblju od 1994. do 2019. godine 25,8 posto za dionicu s pravom glasa, a 25,6 posto za povlaštenu dionicu. Uzme li se u obzir, kako je rekao, i težak početak 2020., tada je ukupan prosječni godišnji prinos za povlaštenu dionicu 25 posto, a za dionicu s pravom glasa 25,1 posto.

U 2019. jedan od najboljih rezultata u proteklih desetak godina

Vlahović se osvrnuo na prošlogodišnje rezultate poslovanja, navodeći kako je i u 2019. nastavljen višegodišnji rast i ostvaren jedan od najboljih rezultata u proteklih desetak godina. Konsolidirana neto dobit iznosi 506 milijuna kuna, što je rast od 13 posto, a neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 402 milijuna kuna i rasla je 31 posto. Konsolidirana zaduženost Grupe je niska te kompanija praktički nema duga, kazao je Vlahović napominjući da je očuvan financijski potencijal Grupe koji osigurava stabilnost u uvjetima krize i poslovne neizvjesnosti. "Budući da ne znamo duljinu trajanja krize, čuvamo likvidnost za 15 do 20 mjeseci", istaknuo je. Naveo je i kako je svijet početkom 2020. pogodila najjača gospodarska kriza od 2. svjetskog rata te kako je i hrvatsko gospodarstvo snažno pogođeno i oporavak će biti težak. "Zato smo, za godinu u kojoj smo ostvarili jedan od svojih najboljih rezultata, predložili ne isplatiti dividendu kako bismo dugoročno sačuvali Adris", rekao je Vlahović te dodao kako je ključno sačuvati likvidnost i investicijski potencijal te prilagoditi Adris novonastalim okolnostima, zbog kojih su, uz ostalo, napravljene i organizacijske promjene te usvojen novi pravilnik o korporativnom upravljanju.

Naime, Glavna skupština Adris grupe d.d. odlučila je da se lanjska neto dobit od 24,4 milijuna kuna rasporedi u statutarne rezerve."Ako smo sada, zbog ovih nenadanih okolnosti i posljedično neisplate dividende, i manje zadovoljni, uvjeren sam da je ovaj prijedlog važan korak prema našem novom rastu. Ja u to vjerujem“, poručio je Vlahović dioničarima. Na skupštini su predsjednici uprava Adrisovih tvrtki dioničarima predstavili ostvarene rezultate u turizmu, marikulturi i osiguranju.

Predsjednik Uprave Adris grupe Marko Remenar istaknuo je da nastavljaju razvojne cikluse svih kompanija. "Pri tome, poseban je naglasak na digitalizaciji poslovanja koji će nam omogućiti ulazak u nove segmente i područja rasta, primarno u turizmu i osiguranju. Ukupni iznos koji investiramo u digitalizaciju veći je od 200 milijuna kuna", zaključio je Remenar. Skupština je dala razrješnice članovima Uprave i Nadzornog odbora, a donesena je i odluka o izboru članova NO-a za naredno mandatno razdoblje.Dosadašnjim članovima NO-a u novom četverogodišnjem sazivu pridružuje se i novi član, Boris Nemšić.

M&A procesZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Infinum u kategoriji velikih tvrtki, Q agency u kategoriji srednjih i The Productive Company u kategoriji malih najbolji su poslodavci u 2022. godini, pokazuju rezultati istraživanja zadovoljstva zaposlenika, koje je portal MojPosao proveo u 67 tvrtki.

ZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je u četvrtak da ulazak Hrvatske u schengenski prostor te potpisivanje Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a predstavljaju snažan poticaj hrvatskom gospodarstvu. 

ZAGREB, 9. prosinca 2022. (Hina) - Do ponedjeljka 5. prosinca poslodavci su svojim zaposlenima uz redovne mjesečne plaće tijekom ove godine isplatili i oko 7,71 milijardi kuna neoporezivih naknada, piše u petak Večernji list. 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) pokrenuli su prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus, odnosno novi program za povezivanje znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava, a prijave na njega traju do 15. siječnja iduće godine, priopćeno je u srijedu s FER-a.

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Radnici zagrebačke Čistoće prosvjedovali su u srijedu ispred ulaza u zgradu Čistoće tražeći povećanje plaća najslabije plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga, te su najavili prekid rada na Božić ako im se ne ispune zahtjevi.