07.07.2020 08:12
ZAGREB, 6. srpnja 2020. (Hina) - Ukupni krediti poslovnih banaka na kraju svibnja iznosili su 272,3 milijarde kuna i na mjesečnoj su razini porasli deseti mjesec zaredom, a porasli su i u odnosu na lanjski svibanj, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
U odnosu na konac travnja, krediti su na kraju svibnja bili veći za 0,1 posto ili 15,1 milijun kuna, a prema koncu svibnja prošle godine porasli su za 6,7 posto ili 17,2 milijarde kuna.Ti se podaci odnose na ukupne kredite, koji uključuju kredite središnjoj državi, lokalnoj državi, poduzećima, stanovništvu, drugim financijskim posrednicima, pomoćnim financijskim institucijama, osiguravajućim društvima i mirovinskim fondovima te investicijskim fondovima osim novčanim fondovima. Promatrano prema valutnoj strukturi, kunski su krediti na godišnjoj razini nastavili pozitivna kretanja te su porasli za više od 17 milijardi kuna odnosno 15,8 posto, dok su valutni krediti pali za 47,8 milijuna kuna odnosno 0,1 posto. 

Trend rasta kunskih kredita uz paralelan pad valutnih kredita prisutan je nešto više od sedam godina, primjećuju analitičari Raiffeisen banke i dodaju da se udio valutnih kredita u ukupnim kreditima kontinuirano smanjuje od druge polovice 2012. godine, kada je iznosio 74,4 posto, a na kraju svibnja iznosio je 53,7 posto. Otprilike pola ukupnih kredita plasirana je kućanstvima. Nominalan iznos tih kredita u svibnju je iznosio 134,3 milijarde kuna. Kod sektora stanovništva osobito je izražena sklonost kreditiranja u domaćoj valuti dominantno kroz gotovinske nenamjenske kredite. Ti krediti u svibnju su također usporili na godišnjoj razini čime su prekinuli trend rasta po dvoznamenkastim stopama.

Krediti poduzećima odnosno nefinancijskim trgovačkim društvima na kraju svibnja iznosili su 86,5 milijardi kuna. Krediti središnjoj državi u svibnju su porasli na 42,9 milijardi kuna, pri čemu su na godišnjoj razini porasli za 22,5 posto.

AUTOWASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa

HONG KONG, 26. svibnja 2022. - Grupa Lenovo ostvarila je rekordne rezultate u poslovnoj 2022. godini, zahvaljujući snažnom rastu prihoda u svim poslovnim sektorima i dobiti, usprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, objavila je kompanija u četvrtak. 

LONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila.