02.07.2020 08:02
LONDON, 1. srpnja 2020. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 42 dolara, potaknute pozitivnim ekonomskim podacima iz Kine i Europe i padom zaliha u SAD-u, koji ukazuju na oporavak gospodarstva od koronakrize.
U Londonu je cijena barela porasla 13 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 41,40 dolara. U gotovo istom je iznosu bila u plusu i na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 39,41 dolara. Potporu cijenama pružilo je jučer objavljeno izvješće Američkog instituta za naftu (API) koje je pokazalo pad zaliha sirove nafte i benzina u prošlom tjednu, i to snažniji no što se očekivalo, dok su zalihe derivata porasle.  Vlada će objaviti službene podatke tokom dana.Trgovce su oraspoložili i dobri ekonomski podaci iz Kine i Europe. Tako je indeks menadžera nabave u kineskoj industriji signalizirao snažniji rast aktivnosti u lipnju, nakon što je vlada ublažila mjere suzbijanja pandemije. Odvojeno je izvješće londonske tvrtke Markit pokazalo i naznake oporavka njemačke industrije koja je u prošlom mjesecu zabilježila sporiji pad aktivnosti nego u svibnju.

U francuskoj su industriji aktivnosti porasle. Ublažavanje mjera i otvaranje kompanija potiče oporavak potražnje za naftom. Prodaju se deseci milijuna barela sirove nafte i naftnih derivata uskladištenih u tankerima, saznaje se iz obaviještenih izvora."Tržište najpomnije prati utjecaj Covida 19 na potražnju. Zato svaka naznaka oporavka potražnje podupire rast cijena", objašnjava Louise Dickson iz Rystad Energyja.Značajniji rast cijena zakočio je val zaraze u SAD-u i upozorenje vladinog stručnjaka za zarazne bolesti da bi se broj zaraženih uskoro mogao udvostručiti. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je cijena barela košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 38,22 dolara, što znači da je porasla 88 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

M&A procesZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Infinum u kategoriji velikih tvrtki, Q agency u kategoriji srednjih i The Productive Company u kategoriji malih najbolji su poslodavci u 2022. godini, pokazuju rezultati istraživanja zadovoljstva zaposlenika, koje je portal MojPosao proveo u 67 tvrtki.

ZAGREB, 8. prosinca 2022. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je u četvrtak da ulazak Hrvatske u schengenski prostor te potpisivanje Konvencije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a predstavljaju snažan poticaj hrvatskom gospodarstvu. 

ZAGREB, 9. prosinca 2022. (Hina) - Do ponedjeljka 5. prosinca poslodavci su svojim zaposlenima uz redovne mjesečne plaće tijekom ove godine isplatili i oko 7,71 milijardi kuna neoporezivih naknada, piše u petak Večernji list. 

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) pokrenuli su prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus, odnosno novi program za povezivanje znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava, a prijave na njega traju do 15. siječnja iduće godine, priopćeno je u srijedu s FER-a.

ZAGREB, 7. prosinca 2022. (Hina) - Radnici zagrebačke Čistoće prosvjedovali su u srijedu ispred ulaza u zgradu Čistoće tražeći povećanje plaća najslabije plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga, te su najavili prekid rada na Božić ako im se ne ispune zahtjevi.