02.07.2020 08:02
LONDON, 1. srpnja 2020. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 42 dolara, potaknute pozitivnim ekonomskim podacima iz Kine i Europe i padom zaliha u SAD-u, koji ukazuju na oporavak gospodarstva od koronakrize.
U Londonu je cijena barela porasla 13 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 41,40 dolara. U gotovo istom je iznosu bila u plusu i na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 39,41 dolara. Potporu cijenama pružilo je jučer objavljeno izvješće Američkog instituta za naftu (API) koje je pokazalo pad zaliha sirove nafte i benzina u prošlom tjednu, i to snažniji no što se očekivalo, dok su zalihe derivata porasle.  Vlada će objaviti službene podatke tokom dana.Trgovce su oraspoložili i dobri ekonomski podaci iz Kine i Europe. Tako je indeks menadžera nabave u kineskoj industriji signalizirao snažniji rast aktivnosti u lipnju, nakon što je vlada ublažila mjere suzbijanja pandemije. Odvojeno je izvješće londonske tvrtke Markit pokazalo i naznake oporavka njemačke industrije koja je u prošlom mjesecu zabilježila sporiji pad aktivnosti nego u svibnju.

U francuskoj su industriji aktivnosti porasle. Ublažavanje mjera i otvaranje kompanija potiče oporavak potražnje za naftom. Prodaju se deseci milijuna barela sirove nafte i naftnih derivata uskladištenih u tankerima, saznaje se iz obaviještenih izvora."Tržište najpomnije prati utjecaj Covida 19 na potražnju. Zato svaka naznaka oporavka potražnje podupire rast cijena", objašnjava Louise Dickson iz Rystad Energyja.Značajniji rast cijena zakočio je val zaraze u SAD-u i upozorenje vladinog stručnjaka za zarazne bolesti da bi se broj zaraženih uskoro mogao udvostručiti. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je cijena barela košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 38,22 dolara, što znači da je porasla 88 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.