01.07.2020 07:43
STOCKHOLM, 1. srpnja 2020. (Hina/dpa) - Glavni dioničari skandinavske zrakoplovne kompanije SAS, uključujući dansku i švedsku vladu, složili su se da će posrnulom prijevozniku osigurati financijsku pomoć kako bi se mogao nositi s posljedicama pandemije koronavirusa.
Zrakoplovna kompanija priopćila je da je osigurala 12 milijardi kruna (1,28 milijardi dolara) najvećim dijelom ciljanim izdanjem dionica glavnim dioničarima i izdanjem novih dionica. Plan je podržala i Zaklada Knuta i Alice Wallenberg, treći najveći dioničar, izvijestili su iz SAS-a. Danska i Švedska trenutno imaju po oko 15 posto udjela u SAS-u, koji će nakon nove financijske injekcije porasti otprilike na petinu. Plan još mora odobriti Europska komisija.

Zrakoplovna kompanija istodobno želi uštedjeti četiri milijarde kruna na troškovima. "Računam na potporu skupina zaposlenika SAS-a planu dokapitalizacije kroz pronalaženje rješenja kojima će se ostvariti potrebno poboljšanje učinkovitosti", rekao je predsjednik odbora SAS-a Carsten Dilling. Dioničari bi službeno trebali odobriti plan na izvanrednoj skupštini zakazanoj 25. kolovoza. Zrakoplovna tvrtka također je osigurala 500 milijuna kruna zajma od norveške vlade.

SAS je priopćio i kako planira nastaviti obnavljati flotu novim Airbusovim mlažnjacima koji štede gorivo. SAS spada među brojne zrakoplovne tvrtke s padom potražnje uslijed mjera ograničenja uvedenih zbog koronavirusa. Ne očekuju da će se potražnja za zračnim putovanjima vratiti na razinu prije Covida-19 prije 2022. godine.Uprava SAS-a nedavno je odobrila revidirani poslovni plan koji uključuje ukidanje 5.000 radnih mjesta, što odgovara otprilike polovini broja zaposlenih.

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.