24.06.2020 15:51
ZAGREB, 24. lipnja 2020. (Hina) – Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon jučerašnjeg pada, dok bi trgovanje moglo biti mirno jer nema značajnijih vijesti iz domaćeg gospodarstva.
Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuju danas stagnaciju Crobexa. Crobex indeks oslabio je jučer 0,60 posto, na 1.630 bodova, a Crobex10 0,91 posto, na 1.013 bodova. Među sektorskim indeksima najviše je pao indeks turističkog sektora, za 3,1 posto, dok je jedino porastao građevinski, za 2,4 posto. Redovni promet dionicama iznosio je 6,4 milijuna kuna, što je oko 1,7 milijuna kuna više nego u petak.

„Crobexi su jučer popustili, a promet nije bio baš nešto posebno. Najviše je pod pritiskom bio turistički sektor, što je posljedica vijesti o rastu broja novozaraženih koronavirusom”, kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Najveći promet, 2,3 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Valamar Riviere, pri čemu joj je cijena pala 4,8 posto, na 25,70 kuna.Još je nekoliko turističkih dionica bilo među trgovanijima. Dionicom Arena Hospitality grupe ostvaren je promet od 497 tisuća, a Turisthotela 409 tisuća kuna. Pritom je cijena dionici Turisthotela ostala nepromijenjena, na 2.640 kuna, dok je dionica Arene pojeftinila 2,3 posto, na 258 kuna.

Pritisak na turistički sektor posljedica je neizvjesnosti u vezi utjecaja koronakrize na turističku sezonu. Zbog toga su i drugim turističkim dionicama cijene pale. Tako je dionica crikveničkog Jadrana pojeftinila 2,3 posto, Plave lagune za 6,25 posto, a Hotela Haludovo Malinska za 9,1 posto.S druge strane, građevinski je sektor porastao.

Uz promet od milijun kuna, cijena dionice Dalekovoda skočila je 3,3 posto, na 5,06 kuna. Dalekovod je prošloga petka potpisao ugovore za dva nova projekta sa slovenskim nacionalnim operatorom sustava za prijenos električne energije Elesom. Ta kompanija od prije radi na još jednom projektu u Sloveniji, a ukupna vrijednost radova na sva tri projekta iznosi gotovo 450 milijuna kuna. „Dalekovod već nekoliko dana bilježi rast cijene, a povećan je i promet tom dionicom, nakon vijesti o novim poslovima te kompanije u Sloveniji. A cijeli građevinski sektor jača zahvaljujući očekivanjima povezanima s obnovom Zagreba i okolice nakon potresa”, kaže Roman Rinkovec.

Osim Dalekovoda, u građevinskom su sektoru jučer osjetniji rast cijene zabilježile i dionice Instituta IGH, za 3 posto, na 102 kune, te Ingre, za 0,8 posto, na 5 kuna. „Danas očekujemo stagnaciju Crobexa, a vidjet ćemo hoće li indeksi biti u plusu ili minusu. Promet će vjerojatno ostati skroman jer se tržište posljednjih dana smirilo”, kaže Roman Rinkovec.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa