24.06.2020 08:01
ZAGREB, 23. lipnja 2020. (Hina) - Predsjednica Uprave Zagrebačke burze (ZSE) Ivana Gažić imenovana je u SMSG, savjetodavno tijelo Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA), priopćila je Zagrebačka burza u utorak.
To tijelo središnjeg europskog regulatora za tržišta kapitala čini 30 pojedinaca koji zastupaju interese različitih kategorija dionika financijskog tržišta EU, a izabrani članovi SMSG-a svoj četverogodišnji mandat započinju 1. srpnja 2020. godine. SMSG (Securities and Markets Stakeholder Group) ima savjetodavnu ulogu te olakšava dijalog između ESMA-e (European Securities and Markets Authority) i ključnih sudionika financijskih tržišta EU, ukazuje na nedosljednosti u primjenama EU regulative te nadzornim praksama u državama članica i općenito savjetuje ESMA-u vezano uz standarde, smjernice, preporuke i politike tržišta, objašnjava Zagrebačka burza. 

Gažić u priopćenju ističe da je izuzetno počašćena izborom u to ugledno tijelo ESMA-e te da se nada kako svojim iskustvom i ekspertizom može kvalitetno doprinijeti otvorenoj diskusiji o tržištima kapitala EU. "Vrlo sam motivirana za aktivno sudjelovanje u radu SMSG-a, a osobito ću se zalagati za rješavanje izazova s kojima se suočavaju manja tržišta kao što su, primjerice, hrvatsko i slovensko", izjavila je predsjednica Uprave ZSE.

stanoviZAGREB, 23. svibnja 2022. (Hina) - Zbog uvođenja obveze ugradnje solara za proizvodnju struje u sve nove stambene zgrade, ionako visoka cijena novogradnje u Hrvatskoj dodatno će porasti, potvrđeno je iz više izvora u graditeljskoj branši, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

ZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Otvoren je predstečajni postupak za Brodosplit d.d., potvrđeno je Hini u petak iz te kompanije. 

ZAGREB, 23. svibnja 2022. (Hina) - Crikvenička hotelijerska tvrtka Jadran očekuje ove sezone nastavak dobrih poslovnih rezultata, čemu će pridonijeti i ostvarenje investicijskih zahvata početih prije pandemije, ističe član Uprave Jadrana Ivan Safundžić, koji će s članom Uprave Miroslavom Pelkom voditi tu tvrtku nakon odlaska predsjednika Gorana Fabrisa. 

ZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.