09.06.2020 08:21
ZAGREB, 8. lipnja 2020. (Hina) - Ukupni depoziti kod poslovnih banaka su krajem travnja iznosili 311,3 milijarde kuna, što je 8,8 posto više u odnosu na kraj travnja prošle godine, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke, no analitičari upozoravaju da je nastavak rasta upitan zbog izvjesnog smanjenja raspoloživog dohotka građana.
Trend međugodišnjeg rasta štednje traje od od kraja 2011. godine, a nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta ukupnih bankovnih depozita u travnju prije svega je rezultat rasta depozitnog novca, koji uključuje novčana sredstva na transakcijskim računima te obveze kreditnih institucija po izdanim kunskim instrumentima plaćanja, a umanjuje se za novčana sredstva u platnom prometu.

Naime, uz mjesečnu stopu rasta od jedan posto, depozitni novac krajem travnja iznosio je 109,2 milijarde kuna čineći tako 35 posto ukupnih depozita. Pri tome su nastavljene dvoznamenkaste godišnje stope rasta depozitnog novca uz manja odstupanja. Godišnja stopa je u travnju iznosila 19,3 posto što u odnosu na travanj 2019. predstavlja porast za 17,6 milijardi kuna.

Anatičari Raiffeisen banke kažu da je to rezultat okruženja niskih kamatnih stopa na oročenu štednju pa se u uvjetima nesklonosti ulaganja u druge oblike financijske imovine višak raspoloživog dohotka postepeno preusmjerava u najlikvidnije oblike depozita. S druge strane, ukupni štedni i oročeni depoziti (u stranoj i u domaćoj valuti) su uz pad na mjesečnoj razini, u travnju na godišnjoj razini nastavili rasti - uz rast od 7,6 milijardi kuna ili 3,9 posto na godišnjoj razini, ukupni štedni i oročeni depoziti su krajem travnja iznosili 202,1 milijardu kuna.

Izgledna mogućnost smanjenja budućeg raspoloživog dohotka građana i poteškoće u realnom sektoru mogle bi usporiti rast ukupnih depozita kod banaka, smatraju RBA-ovi analitičari.  Ipak, i dalje očekuju najsnažniji rast kod depozitnog novca zbog nastavka okruženja niskih kamatnih stopa, visoke sklonosti držanja likvidnih sredstava i nesklonosti ulaganju u ostalu financijsku imovinu.

AUTOWASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa

HONG KONG, 26. svibnja 2022. - Grupa Lenovo ostvarila je rekordne rezultate u poslovnoj 2022. godini, zahvaljujući snažnom rastu prihoda u svim poslovnim sektorima i dobiti, usprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, objavila je kompanija u četvrtak. 

LONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila.