08.06.2020 15:17
LONDON, 8. lipnja 2020. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, nakon što su se glavni proizvođači dogovorili o produljenju sporazuma o rezovima proizvodnje do kraja srpnja, a kineski uvoz sirove nafte narastao u svibnju je na najvišu razinu.

Na londonskom tržištu barelom se trgovalo po 49 centi više u odnosu na prethodno zatvaranje, odnosno po 42,79 dolara. Na američkom tržištu cijena barela ojačala je za 27 centi, na 39,82 dolara. Maksimum nakon 6. ožujka na oba tržišta, od 43,41 odnosno 40,44 dolara, te cijene dosegnule u jutarnjoj trgovini.Cijena u Londonu gotovo je udvostručena od kada su u travnju Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC), Rusija i partneri proizvođači, pod nazivom OPEC + dogovorili rezove proizvodnje za 9,7 milijuna barela dnevno, tijekom svibnja i lipnja, kako bi poduprli cijene pritisnute krizom zbog koronavirusa.

U subotu je OPEC+ dogovorio da će produljiti rezove proizvodnje za gotovo 10 posto globalnih isporuka do kraja srpnja. Nakon dogovora najveća je izvoznica - Saudijska Arabija, povećala cijene prema ugovorima za isporuke u srpnju."Budući da su Saudijska Arabija i Rusija unaprijed dogovarale ishod toga sastanaka, može se reći da je tržište imalo razumno povjerenje u ishod nakon što je sastanak najavljen", izjavio je Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa. "Kao rezultat, sporazum je donekle uračunat u cijene već pri zatvaranju trgovanja u petak", dodao je.Niske cijene privukle su kineske kupce, no konzultantska kompanija JBC Energy upozorava da veće cijene mogu obeshrabriti kupce i smanjiti krhki oporavak potražnje.Jutros OPEC nije objavio cijene barela referentne košarice za petak. U četvrtak je bila 34,84 dolara, što znači da je oslabila 62 centa u odnosu na prethodni trgovački dan.(

Poslovna tajnaLONDON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rudarski div Glencore platit će više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u kompaniji svojedobno dogodile "neprihvatljive prakse".

TOKIO, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Toyota je zbog nestašice poluvodiča smanjila proizvodnju širom svijeta za desetke tisuća automobila. 

GOSPIĆ, 24. svibnja 2022. (Hina) - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list.