29.05.2020 08:39
PARIZ, 28. svibnja 2020. (Hina/Reuters) - Francuska je po prvi put zauzela poziciju glavnog europskog odredišta za nove strane investicije, ostavivši iza sebe Veliku Britaniju i Njemačku, pokazalo je u četvrtak istraživanje konzultantske tvrtke EY.
U prošloj je godini Francuska tako privukla 1.197 stranih investicijskih projekata, što je 17 posto više nego u 2018. godini, objavio je EY.Na drugom je mjestu Britanija s 1.109 projekata, pet posto više nego u godini ranije. Slijedi Njemačka s 971 projektom, nepromijenjenim brojem u odnosu na godinu ranije.

Istraživanje EY-a u poslovnom sektoru provedeno krajem travnja pokazalo je također da bi zbog koronakrize mnogi projekti u Francuskoj mogli biti revidirani.

Dvije trećine poslovnih čelnika koji su sudjelovali u anketi očekuje da će ove godine revidirati investicijske planove vezane za Francusku a 15 posto da će ih odgoditi za 2021. godinu. Nitko ih ne namjerava otkazivati niti dodavati nove.

Kako bi privukao inozemne investitore, predsjednik Emmanuel Macron ublažio je zakone o zapošljavanju i otpuštanju, preoblikovao je shemu poreznih kredita u trajno niske korporativne poreze i uveo ujednačenu stopu poreza od 30 posto za investitore.

Pokazalo se da njihov entuzijazam nije prigušio ni val nasilnih prosvjeda protiv vladinih reformi u 2018. i 2019. ni tjedni štrajkovi prijevoznika zbog mirovinske reforme krajem prošle i početkom ove godine.

Od izbijanja epidemije koronavirusa Macronova vlada fokus je preusmjerila na ublažavanje gospodarskih šteta a oporavak nastoji poduprijeti poticanjem domaćih kompanija da vrate proizvodne aktivnosti kući.

Svjetski i europski tjedan novcaZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

LONDON, 19. svibnja 2022. (Hina) - Potrošači su tužili McDonald's i Wendy's tvrdeći da njihovi hamburgeri izgledaju puno veći nego što zapravo jesu, prenose britanski mediji.

KANFANAR, 18. svibnja 2022. (Hina) - Uz dodatnu investiciju od 400 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za Hyper uređaje u tvornici u Kanfanaru, British American Tobacco (BAT) do sada je otvorio 70 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu na predstavljanju te investicije.

OFFENBURG, 18. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Rezervni dijelovi za autobuse Mercedes-Benza i Setre uskoro će se moći proizvoditi pomoću 3D pisača i biti dostupni svima koji budu imali licencu, objavila je u srijedu matična kompanija Daimler Truck.