29.05.2020 08:39
PARIZ, 28. svibnja 2020. (Hina/Reuters) - Francuska je po prvi put zauzela poziciju glavnog europskog odredišta za nove strane investicije, ostavivši iza sebe Veliku Britaniju i Njemačku, pokazalo je u četvrtak istraživanje konzultantske tvrtke EY.
U prošloj je godini Francuska tako privukla 1.197 stranih investicijskih projekata, što je 17 posto više nego u 2018. godini, objavio je EY.Na drugom je mjestu Britanija s 1.109 projekata, pet posto više nego u godini ranije. Slijedi Njemačka s 971 projektom, nepromijenjenim brojem u odnosu na godinu ranije.

Istraživanje EY-a u poslovnom sektoru provedeno krajem travnja pokazalo je također da bi zbog koronakrize mnogi projekti u Francuskoj mogli biti revidirani.

Dvije trećine poslovnih čelnika koji su sudjelovali u anketi očekuje da će ove godine revidirati investicijske planove vezane za Francusku a 15 posto da će ih odgoditi za 2021. godinu. Nitko ih ne namjerava otkazivati niti dodavati nove.

Kako bi privukao inozemne investitore, predsjednik Emmanuel Macron ublažio je zakone o zapošljavanju i otpuštanju, preoblikovao je shemu poreznih kredita u trajno niske korporativne poreze i uveo ujednačenu stopu poreza od 30 posto za investitore.

Pokazalo se da njihov entuzijazam nije prigušio ni val nasilnih prosvjeda protiv vladinih reformi u 2018. i 2019. ni tjedni štrajkovi prijevoznika zbog mirovinske reforme krajem prošle i početkom ove godine.

Od izbijanja epidemije koronavirusa Macronova vlada fokus je preusmjerila na ublažavanje gospodarskih šteta a oporavak nastoji poduprijeti poticanjem domaćih kompanija da vrate proizvodne aktivnosti kući.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAHALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.

ZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

ZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.