27.05.2020 07:10
ZAGREB, 26. svibnja 2020. (Hina) - Trgovački sud u Pazinu za 8. lipnja sazvao je skupštinu vjerovnika Uljanik Pomorstva d.o.o. u stečaju na kojoj bi se trebalo odlučiti o unovčenju imovine te tvrtke i o prisilnoj naplati tražbine prema brodogradilištu 3.maj, a istoga dana održat će se i skupština vjerovnika krovne tvrtke, Uljanika d.d. u stečaju.

Uljanik Pomorstvo tvrtka je kći Uljanika d.d. za koju je stečaj bio otvoren lani u listopadu, a na temelju podataka  Financijske agencije (Fine), lani u lipnju nepodmirene obveze tog dužnika iznosile su 16,72 milijuna kuna. Prema tada objavljenim podacima, Uljanik Pomorstvo imalo je samo jednog zaposlenog, ali i oročen novac na pet otvorenih računa u četiri komercijalne banke. 

Podsjetimo, pazinski Trgovački sud ranije je za 8. lipnja sazvao i skupštinu vjerovnika Uljanika d.d. u stečaju na kojoj bi se trebalo odlučiti o preuzimanju ili nastavku parničnih sporova čija vrijednost prelazi milijun kuna, ali i o izboru dva člana odbora vjerovnika. Osim toga, vjerovnici bi trebali odlučivati o prijenosu opreme koja nije opterećena razlučnim pravima kao temeljnog kapitala u društvo Uljanik brodogradnja 1856 d.o.o.

Sazivanje skupštine vjerovnika uslijedilo je nakon prošlomjesečnog sudskog rješenja kojim se u stečajnom postupku određuje prodaja brodova za prijevoz rasutog tereta i prijevoza žive stoke Uljanik 527 i Uljanik 526. Vrijednost, način i uvjeti prodaje tih brodova u gradnji utvrdit će se naknadnim zaključkom u prodaji, isticalo se u rješenju.

dioniceZAGREB, 2. prosinca 2022. (Hina) - IT tvrtka Span svrstana je među tri najbolje europske tvrtke koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, za što je dobila i nagradu Europske komisije, Federacije europskih burzi i Udruženja europskih izdavatelja, izvijestili su u petak iz Spana.

ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Procjena je da desetak tisuća ljudi u Hrvatskoj plaća 'zaključani' sadržaj u online medijima, a Hrvatska je s udjelom od 8 posto na posljednjem mjestu od 20 država EU u kojima čitatelji plaćaju za vijesti, pokazuje istraživanje Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP). 

NEW YORK, 2. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki farmaceutski div Pfizer najavio je u petak da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u proizvodnju lijekova u Europi kako bi nadomjestio izgubljeni prihod nakon isteka patenata za neke lijekove i pad prodaje cjepiva protiv covida-19. 

HALEWOOD, 1. prosinca 2022. (Hina/Reuters) - Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Pliva za 2022. očekuje sličnu razinu prihoda i dobiti kao u 2021., čime su u toj farmaceutskoj kompaniji zadovoljni, no kako je u četvrtak na susretu s novinarima istaknuo predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, u cijeloj godini, posebice njezinim zadnjim mjesecima, poslovanje im je bilo najteže u zadnjih 10-ak godina.