27.05.2020 08:19
FRANKFURT/BERLIN, 26. svibnja 2020. (Hina/Reuters) - Njemačka vlada osigurala je devet milijardi eura pomoći aviokompaniji Lufthansa kako bi prebrodila koronakrizu a zauzvrat je osigurala udio koji će joj osigurati pravo veta u slučaju neprijateljske ponude za preuzimanje.
To je najveći iznos njemačke državne pomoći kompanijama a vlada kacelarke Angele Merkel želi njime zaštititi radna mjesta, ističe Reuters. Berlin će za devet milijardi eura dobiti 20 posto udjela u kompaniji a prema paketu pomoći uložit će i 5,7 milijardi eura u dionice bez prava glasa. Dio tih dionica mogao bi biti pretvoren u dodatni 5-postotni vlasnički udio kako bi se kompaniju zaštitilo od eventualnog neprijateljskog preuzimanja. Država se time također štiti od mogućnosti da Lufthansa ne plati kuponske kamate, koje ove i iduće godine iznose četiri a do 2027. rastu na 9,5 posto.

Vlada inače namjerava prodati udio u Lufthansi do kraja 2023. godine. "Potpora koju pripremamo vremenski je ograničena", rekao je ministar financija Olaf Scholz."Kad tvrtka ponovno stane na noge, država će prodati svoj udio i nadamo se ... malom profitu koji će nam omogućiti pokrivanje financiranja mnogih, mnogih zahtjeva koje sada moramo ispuniti, ne samo u ovoj kompaniji", dodao je Scholz."Ovo će spriječiti rasprodaju Lufthanse", rekao je ministar ekonomije Peter Altmaier, dodavši da će time zaštititi tisuće radnih mjesta.Uvjeti sporazuma uključuju odricanje od budućih isplata dividendi i ograničenja plaće uprave, objavila je Lufthansa, dodajući da će vlada imenovati dva člana nadzornog odbora, te jednog člana revizijskog odbora.

Lufthansa će odvojeno od državne razvojne banke KfW i privatnih banaka dobiti trogodišnji zajam od tri milijarde eura.Sporazum još moraju odobriti dioničari Lufthanse i Europska komisija. Altmaier nije želio navesti pojedinosti pregovora s Europskom komisijom, rekavši tek da će uvjeren da će Bruxelles dati zeleno svjetlo. "Kontaktirali smo Bruxelles vezano za sve velike pakete pomoći kojima smo spriječili milijune nezaposlenih i stečajeve mnogih tvrtki. Na kraju su sve odobrili... što mi ulijeva nadu da ćemo naći rješenje i za ovaj slučaj", rekao je Altmaier na javnoj televizijskoj postaji ARD.

Njemačka još razgovara s Europskom komisijom o tome kojih će se kapaciteta u zračnim lukama morati odreći kako pomoć Lufthansi ne bi poremetila tržišno natjecanje, kazao je za Reuters neimenovani upućeni izvor."Provjera je izuzetno temeljita jer je to prvi veliki paket pomoći u vrijeme pandemije koji uključuje vlasnički udio u kompaniji", rekao je izvor.

Njemačka vlada desetljećima je prodavala vlasničke udjele u kompanija a u njezinom su vlasništvu još uvijek veliki udjeli u nekadašnjim državnim monopolima poput Deutsche Posta i Deutsche Telekoma.Berlin još ima i 15-postotni udio u Commerzbanku, kojeg je preuzeo za vrijeme globalne financijske krize.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa