26.05.2020 15:59
LONDON, 26. svibnja 2020. (Hina/Reuters) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima na 36 dolara, ohrabrene porukama proizvođača da se drže dogovora o smanjenju opskrbe i većom potražnjom za gorivima paralelno ublažavanju mjera zaštite od pandemije.
Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 48 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 36,01 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 75 centi višoj cijeni, od 34 dolara.Trgovce je ohrabrila najava Rusije da će u svibnju i lipnju proizvoditi blizu ciljanih 8,5 milijuna barela dnevno, u skladu s dogovorom Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i partnera, okupljenih u grupu OPEC+. Najveći svjetski proizvođači, uključujući Saudijsku Arabiju i Rusiju, dogovorili su u travnju smanjenje proizvodnje u svibnju i lipnju za gotovo 10 milijuna barela dnevno.Rusko ministarstvo energetike citiralo je danas i izjavu ministra Aleksandra Novaka da bi rast potražnje za gorivom do lipnja ili srpnja trebao smanjiti globalni višak koji trenutno iznosi sedam do 12 milijuna barela dnevno.

„Aktualni oporavak cijena nafte prvenstveno je rezultat smanjene opskrbe. Svjetski proizvođači udruženi u grupu OPEC+ objavili su da se pridržavaju koordiniranog i dobrovoljnog smanjenja za 9,7 milijuna barela dnevno ili možda čak i više", rekao je Tamas Varga iz PVM-a."Kako se ublažavaju mjere zaštite od korone, potporu cijenama pruža i potražnja", dodao je.Zemlje OPEC + sastat će se ponovo početkom lipnja kako bi razgovarale o kontinuiranom smanjenju opskrbe kako bi se poduprle cijene koje su od početka godine već porasle oko 45 posto.Naznake smanjenja proizvodnje stižu i iz SAD-a. Tako su podaci tvrtke Baker Hughes pokazali da je broj aktivnih bušotinskih postrojenja u prošlom tjednu pao na rekordno niskih 318.OPEC ni danas nije objavio cijenu barela referentne košarice nafte svojih članica.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa