26.05.2020 15:57
PARIZ, 26. svibnja 2020. (Hina/Reuters) - Francuski osiguravatelj AXA objavio je u utorak da će nakon izgubljene sudske parnice uvažiti većinu zahtjeva vlasnika restorana za isplatom osiguranja zbog prekida poslovanja povezanog s koronavirusom.
Pariški sud presudio je prošlog tjedna da AXA vlasnicima restorana mora isplatiti naknadu za dvomjesečni gubitak prihoda povezan s pandemijom koronavirusa.Parnicu je pokrenuo vlasnik četiri pariška restorana Stephane Manigold a AXA je osporavala njegove zahtjeve, tvrdeći da njezina politika ne pokriva posljedice poremećaja u poslovanju koje je prouzročila zdravstvena kriza.Manigold tvrdi da su nakon objave presude njegov odvjetnički tim zvali iz Velike Britanije, Južnoafričke Republike, Španjolske i SAD-a, raspitujući se za detalje ugovora o osiguranju i sudske odluke.„Pariška odluka ima globalni odjek“, zaključio je Manigold.

Osiguravatelj promijenio ploču

AXA je najavila žalbu ali izvršni direktor Thomas Buberl rekao je danas da priželjkuju nagodbu i planiraju uvažiti većinu zahtjeva vlasnika restorana čiji ugovori sadrže nejasne odredbe.„Ti ugovori predstavljaju manje od 10 posto od ukupnih ugovora s vlasnicima restorana i uvjeren sam da ćemo naći rješenje“, rekao je Buberl.AXA je najavila i dodatnih 500 milijuna eura pomoći malim kompanijama, povrh ukupno 1,7 milijardi eura ulaganja u domaće tvrtke koje su već najavili francuski osiguravatelji."Cilj je, očito, pomoći kompanijama koje je kriza oslabila", ističe Buberl.

Pritisak vlade

Sredinom travnja ministar financija Bruno Le Maire istaknuo je da su osiguravatelji pod vladinim pritiskom udvostručili doprinos u fond solidarnosti za mala poduzeća na 400 milijuna eura.Osiguravatelji klijentima nude popuste u vrijednosti 500 milijuna eura i osnovat će investicijski fond za male tvrtke vrijedan 1,5 milijardi eura, kazao je tom prilikom Le Maire.Bankama i osiguravateljima već je poručeno da moraju pojačati potporu gospodarstvu, a veći angažman očekuje se i od velikih vlasnika komercijalnih nekretnina, dodao je ministar financija.

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa