26.05.2020 09:30
ZAGREB, 26. svibnja 2020. (Hina) – Na Zagrebačkoj se burzi i u utorak očekuje mirno trgovanje i skroman promet, kao i prethodnih dana, jer nema značajnijih vijesti iz domaćih kompanija, pa bi Crobexi mogli stagnirati. 
Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuju danas stagnaciju Crobexa. Crobex indeks ojačao je jučer 0,43 posto, na 1.576 bodova, a Crobex10 za 0,5 posto, na 978 bodova. Svi sektorski indeksi bili su u plusu, a najviše građevinski, za 5,5 posto. Redovni promet dionicama iznosio je svega 2,23 milijuna kuna, što je otprilike 300 tisuća manje nego u petak i najniži redovni promet od lipnja 2019. godine. „Razmjerno nizak promet dionicama te rast Crobexa obilježili su početak tjedna na Zagrebačkoj burzi. Pritom ni u nastavku tjedna ne očekujemo življe trgovanje, obzirom na anticipirani izostanak korporativnih ili gospodarskih vijesti koje bi mogle potaknuti apetit ulagača za investiranjem u rizičnije klase imovine na domaćem tržištu kapitala. Naime, niti vijest o postupnom otvaranju kapaciteta domaćih turističkih kompanija nije značajno utjecala na visinu ostvarenog prometa na Zagrebačkoj burzi“, kaže Silvija Kranjec, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria (RBA). 

Najveći promet, oko 690 tisuća kuna, ostvaren je jučer dionicom Valamar Riviere, pri čemu joj je cijena porasla 3,2 posto, na 25,8 kuna. S prometom od 204 tisuće kuna slijedila je dionica HT-a, koja je pojeftinila 0,3 posto, na 165 kuna.   Nešto veći promet ostvaren je i dionicom Arena Hospitality grupe, 180 tisuća kuna, a cijena joj je stagnirala na 256 kuna. Na domaćem tržištu kapitala jučer se trgovalo s 31 dionicom, pri čemu je njih 16 ostvarilo rast cijene, a osam pad, dok njih sedam nije zabilježilo promjenu. Podršku domaćem tržištu pružio je jučer znatni rast cijena dionica na europskim burzama. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica skočio je 1,5 posto. „Optimizam investitora koji je prevladao početkom tjedna odraz je nade ulagača u skorašnji pronalazak lijeka za Covid-19 te brzi globalni oporavak gospodarske aktivnosti. Trenutno su tržišta orijentirana prema budućnosti i loši pokazatelji iz realnog sektora nemaju velik utjecaj na tržišna kretanja“, zaključuje Silvija Kranjec.

stanoviZAGREB, 23. svibnja 2022. (Hina) - Zbog uvođenja obveze ugradnje solara za proizvodnju struje u sve nove stambene zgrade, ionako visoka cijena novogradnje u Hrvatskoj dodatno će porasti, potvrđeno je iz više izvora u graditeljskoj branši, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

ZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Otvoren je predstečajni postupak za Brodosplit d.d., potvrđeno je Hini u petak iz te kompanije. 

ZAGREB, 23. svibnja 2022. (Hina) - Crikvenička hotelijerska tvrtka Jadran očekuje ove sezone nastavak dobrih poslovnih rezultata, čemu će pridonijeti i ostvarenje investicijskih zahvata početih prije pandemije, ističe član Uprave Jadrana Ivan Safundžić, koji će s članom Uprave Miroslavom Pelkom voditi tu tvrtku nakon odlaska predsjednika Gorana Fabrisa. 

ZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.