22.05.2020 12:46
LJUBLJANA, 22. svibnja 2020. (Hina) - Grupa Petrol je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila prihode od prodaje u iznosu od  916 milijuna eura, što je 15 posto manje nego u prva tri mjeseca lani, no neto dobit je povećana za 20 posto, na 21,8 milijuna eura, objavila je slovenska energetska kompanija. 
Pad prihoda od prodaje u Petrolu tumače padom cijena nafte i smanjenjem prodaje naftnih derivata u krizi nastalom pandemijom Covid-19.Poslovanje na svim našim tržištima u siječnju i veljači odvijalo se u skladu s planovima, no krajem ožujka došlo je do znatnog pada prodaje, dok je u travnju zabilježen pad maloprodaje od 46 posto, naveli su iz Petrola. Po podacima koje iznose, grupa Petrol je u prva tri mjeseca ove godine prodala 742.900 tona naftnih derivata, što je 18 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Prodaja ukapljenog naftnog plina pala je za pet posto, na 42.100 tona, a grupa je u prvom tromjesečju prodala 5,7 teravatsati (TWh) električne energije i 6,4 TWh prirodnog plina.

Krajem ožujka je grupa Petrol upravljala s 509 benzinskih postaja, a najviše ih ima u Sloveniji, 318, te Hrvatskoj 109. Iz Petrola u objavi o sjednici Nadzornog odbora kojem je predstavljeno tromjesečno izvješća navode kako zbog pandemije koronavirusa i nastale ekonomske krize ove godine neće moći ostvariti poslovni plan. Zbog nesigurnosti daljnjeg razvoja, kompanija je pripremila razne poslovne scenarije ovisno o daljnjem ublažavanju mjera i ograničenja zbog pandemije. Petrol će se, kako se navodi, ove godine usredotočiti na optimizaciju troškova i pojednostavljenje operacija, a procjene su da će prodaja naftnih derivata biti na razini 83 do 86 posto lanjske.    

društvene mrežeNEW YORK, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Twitterovi investitori tužili su izvršnog direktora Tesle Elona Muska, tvrdeći da je manipulirajući spustio cijenu dionica tvrtke kada je dao ponudu za preuzimanje te društvene mreže vrijednu 44 milijarde dolara.

LONDON, 26. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja CMA u četvrtak je pokrenuo svoju drugu istragu Googlea, smatrajući da favorizira vlastite usluge na štetu konkurenata, klijenata i potrošača. 

NEW DELHI, 27. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - Američka kompanija Google u pregovorima je s indijskom vladom o integriranju svoje usluge kupovine u njihovu otvorenu internetsku trgovinu ONDC, koja pokušava okončati dominaciju Amazona i Walmarta na indijskom tržištu internetske trgovine.

WASHINGTON, 25. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Američki proizvođač automobila Ford pristao je platiti 19,2 milijuna dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.

ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa