22.05.2020 12:50
ZAGREB, 22. svibnja 2020. (Hina) - EazyOil, automatski sustav naplate za benzinske postaje koji radi preko očitanja registracijske oznake vozila, proglašen je EIT InnoEnergy startupom godine u Hrvatskoj, koju će predstavljati na međunarodnom finalu u poljskom Krakovu.
EIT InnoEnergy natjecanje PowerUp! Challenge organizira u 24 zemlje srednje i istočne Europe već šestu godinu zaredom, a ove godine se prijavilo ukupno 425 tvrtki u ranoj fazi razvoja, izvijestili su u petak organizatori.U Hrvatskoj je ove godine u finalu sudjelovalo šest odabranih startupova, a odabrani hrvatski predstavnik, startup EazyOil, na međunarodnom velikom finalu u lipnju će se natjecati za novčane nagrade od 50 tisuća, 10 tisuća ili pet tisuća eura, dok će najboljem biti ponuđena i dodatna investicija EIT InnoEnergy-a te nagrade partnera poput Amazon Web Services, Revolut ili SpeedUp Group, ističu organizatori, uz napomenu da je natjecanje prvi put održano online.Nagradu publike osvojio je startup eAgrar, sustav koji omogućuje praćenje stanja poljoprivrednih usjeva temeljeno na IoT uređajima i naprednoj obradi podataka, te dojavljuje informacije o mogućoj pojavi bolesti, mraza ili potrebi za navodnjavanjem.

EIT InnoEnergy je investicijski fond kojeg podržava i Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), pri čemu ulaže u inovacije u svakoj fazi razvoja, od učionice do krajnjeg kupca, a kako navode, diljem Europe okupljaju inovatore i industriju, diplomante i poslodavce, istraživače i poduzetnike, poduzeća i tržišta, s naglaskom na održivu energiju.Hrvatski partner natjecanja je Invento Capital Partners, čiji osnivač Dalibor Marijanović ističe da je PowerUp! Challenge izvrsna prilika za hrvatske startupove koji se žele predstaviti investitorima, a dobar primjer je i prošlogodišnji pobjednik hrvatskog finala, AMPNet, koji je osigurao investiciju od 150 tisuća eura.Partner natjecanja je i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), a InnoEnergy PowerUp već nekoliko godina financira i podupire kroz projekt Europska poduzetnička mreža."Na taj način dajemo konkretnu podršku razvoju novih inovativnih ideja i rješenje iz područja obnovljive energije, pametnih tehnologija i mobilnosti", kaže v.d. ravnatelja sektora za razvoj i podršku korisnicima HAMAG-BICRO-a Mate Kovač.

stanoviZAGREB, 23. svibnja 2022. (Hina) - Zbog uvođenja obveze ugradnje solara za proizvodnju struje u sve nove stambene zgrade, ionako visoka cijena novogradnje u Hrvatskoj dodatno će porasti, potvrđeno je iz više izvora u graditeljskoj branši, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

ZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Otvoren je predstečajni postupak za Brodosplit d.d., potvrđeno je Hini u petak iz te kompanije. 

ZAGREB, 23. svibnja 2022. (Hina) - Crikvenička hotelijerska tvrtka Jadran očekuje ove sezone nastavak dobrih poslovnih rezultata, čemu će pridonijeti i ostvarenje investicijskih zahvata početih prije pandemije, ističe član Uprave Jadrana Ivan Safundžić, koji će s članom Uprave Miroslavom Pelkom voditi tu tvrtku nakon odlaska predsjednika Gorana Fabrisa. 

ZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.607 kuna, što je nominalno više za 6,6 posto, a realno niže za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, priopćio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.